Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ali res lahko zaradi ne odvajanja blata poči črevesje?

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • za

  zaskrbljenka

  zaskrbljenka

  Objavljeno: 28 mar. 2023 17:31

  Pozdravljeni!

  Imam eno vprašanje, ki me muči že nekaj časa in ne vem na koga drugega se naj obrnem razen na vas zdravstvene delavce. Zanima me sledeče. V šoli smo se nekaj pogovarjali in nam je učitelj povedal, da lahko zaradi tega, da ne odvajamo blata dobimo neko vrečko in nam lahko črevesje poči. Zelo me skrbi saj imam težave z zaprtjem, da bi mi i črevesje počilo. Sicer sem pred nekaj časa bila zaprta in dobila odvajalo po katerem je bilo nekaj časa vse dobro sem redno odvajala (torej nekje 2 meseca po končanem jemanju odvajala) sicer sem jemala Macrobalans. In skrbi me, ker se še mi vedno pojavljajo zaprtosti do kakšne 3 dni skrbim, da pijem dovolj, se gibam jem hrano ki pospešuje prebavo (med njimi bi naj bila jabolka in suhe slive) a meni jabolka ne pomagajo , suhe slive pa samo, če se še malo napenjam na stranišču. Težava je tudi, da sem zaradi stresa imela razdraženo črevesje a zdaj nisem pod stresom. V katerih primerih lahko pride do tega, da pristaneš na vrečki za odvajanje?

  Hvala vam že v naprej!

 • Uredništvo

  Miljen Vidaković

  Objavljeno: 29 mar. 2023 22:00

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo.

  Ja, res lahko poči, vendar ne zaradi navadnega zaprtja, niti če traja 7 dni. Poleg tega da se črevesje ustavi, mora biti prisotno tudi vnetje znotraj črevesja, česar pri zaprtju ni. 

  Sicer pa ja, je že dobro da paziš pri prehrani in se izogibaš tistih živil, ki zapirajo (banane, korenje, bel navaden kruh, navaden riž, pekovsko pecivo...)

  Miljen Vidaković, dr. med, specialist družinske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje