Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ali naj mu oprostim ali naj ga pustim?

Tema: Jaz na spletu, Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • -

  -

  -

  Objavljeno: 29 jun. 2023 19:33

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 03 jul. 2023 13:06

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Najprej hvala za lepe besede. Veseli nas, da se mladi obračate na našo svetovalnico in da so vam naši odgovori v pomoč. Potrudila se bom, da bo tudi moj odgovor koristen zate.

  Pišeš, da si že nekaj časa preko družbenih omrežij v stiku s fantom, ki ti je v tem času postal všeč. Vendar pa obstajajo tudi stvari, ki ti pri njem niso všeč. Njegova neprimerna vprašanja in predlogi so te spravili v neprijeten položaj, zaradi česar sta se sprla in prekinila vse stike. Večkrat je poskušal ponovno vzpostaviti stik s teboj, toda ti si se temu upirala. Tudi povabila, da se srečata v živo, si zavrnila, saj te je bilo strah. Če prav razumem, te je bilo strah tega, da bi te tudi v živo spraševal neprijetna vprašanja ali zahteval od tebe neprimerne stvari, pa tudi tega, da bi se nanj preveč navezala. Ne veš točno, kaj naj si misliš o njem, saj si od drugih slišala različne stvari. Čeprav se ti je opravičil za neprimerne stvari, ki jih je govoril, mu ne zaupaš. Po drugi strani pa si še vedno želiš pogovora z njim, zato si v dilemi, kaj storiti.

  Menim, da si ravnala pravilno, ko nisi ugodila njegovim željam po golih fotografijah in pogovorih o spolnih odnosih. Čeprav je za njegovo starost morda res pričakovano, da razmišlja o spolnosti, to ne pomeni, da lahko kogar koli sili v pogovor o tem. Če je tebi o tem z njim neprijetno govoriti, je edino pravilno, da to spoštuje in s takimi pogovori preneha. Še eno pomembno dejstvo pa je, da fanta ne poznaš dobro in mu ne moreš zaupati, da bi vajine morebitne pogovore in izmenjavo intimnih vsebin obdržal zase. Glede na to, da se je v šoli hvalil s svojim nekdanjim dekletom, očitno rad deli intimne stvari z drugimi. To pomeni, da bi zelo verjetno delil tudi vsebine, ki bi mu jih poslala/povedala ti. Težko je vedeti, ali so stvari, ki jih je govoril, resnične ali ne. Edini način, da to izveš, je, da ga naravnost vprašaš. Če boš verjela njegovim odgovorom ali ne, pa je odvisno od tvoje presoje.

  Sprašuješ, ali naj fantu odpustiš ali ga pustiš (prekineš stike z njim). Menim, da mu sicer lahko odpustiš neprimerna vprašanja, a to ne pomeni, da mu lahko popolnoma zaupaš in verjameš vsemu, kar ti pove. Svetujem ti, da mu zastaviš vsa vprašanja, ki jih imaš v zvezi z njim, saj je videti, da te muči precej stvari. Ko boš dobila odgovore, boš lažje presodila, ali je vredno vajin odnos nadaljevati ali ga je bolje prekiniti. Glede na tvoje strahove se mi zdi bolje, da poskusiš te stvari z njim razčistiti preko družbenih omrežij, in če se boš po tem počutila varneje, se lahko srečata v živo. Na ta način ga boš verjetno lažje dobro spoznala in ocenila, ali ti je všeč ali ne ter ali mu lahko zaupaš. Vprašanje je tudi, ali so vajine želje glede tega, kako naj bi se razvijal vajin odnos, enake ali ne. Iz tvojega pisanja sklepam, da si sama želiš predvsem pogovorov in bolj poglobljenega odnosa z njim, njega pa očitno zelo zanima spolnosti in pogovori o tem. Če sama na to nisi pripravljena, mu to takoj jasno povej in postavi mejo v vajinem odnosu. Vsekakor pa se ne sili v karkoli, kar bi ti bilo neprijetno. 

  Če sem kaj pozabila ali imaš še kakršno koli vprašanje, ga kar zapiši.

  Želim ti veliko sreče in lepe poletne počitnice!

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • re

  realno sem to jaz

  realno sem to jaz

  Objavljeno: 03 jul. 2023 23:57

  Pozdravljena Anja.

  Sem avtorica zgornjega vprašanja, ampak sem si komaj zdaj naredila profil. Najprej bi se ti rada zahvalila za odgovor in zato, da si si vzela čas in me na nek način poslušala.

  Z fantom želim razčistiti stvari, ampak me je strah kako pristopiti k njemu. Dostikrat on razmišlja samo o spolnih odnosnih in sploh ni resen. Nevem kako začeti pogovor saj me je strah, da bo mislil, da pretiravam oz. da tečnarim. Iskreno sploh nevem kje naj začnem, ker me je strah njegovega odziva. Strah me je tudi, da karkoli mu povem bodo vedeli oz. izvedeli tudi vsi drugi. Zdi se mi, da se je spremenil od najnega prvega pogovora. Takrat (kakšno leto nazaj) mi je govoril kako bova vedno imela stik in jaz sem se resnično trudila, da bi ga obdržala toda ni šlo. Zdaj je rekel, da se je spremenil, ampak ali nena vsi tega rečejo? Nevem. Stvari hočem razrešiti, ampak se mi zdi, da on nima interesa. Nočem siliti v njega. Dandanes pa se tudi vse vzame kot hec. Včeraj sem mu pisala in on še vedno ni odpisal. Probala sem začeti nek majhen pogovor potem pa ga vprašati in posledično tudi razrešiti vse, toda on ne odpiše. Preprosto nevem kako naj začnem.

   

  Še enkrat hvala, da me poslušaš oz. bereš. :)

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 06 jul. 2023 13:27

  Odgovor svetovalke:

  Ponovno pozdravljena,

  Želiš si torej razčistiti stvari s fantom, vendar imaš občutek, da on za to nima interesa. Zdi se mi super in pogumno, da si se odločila začeti pogovor in stvari razrešiti, sedaj pa je odvisno od njega, kako (če sploh) se bo na to odzval. Če ti ne bo odpisal, morda res nima interesa, da bi poglobil vajin odnos. V tem primeru se mi ne zdi smiselno, da še vztrajaš in mu namenjaš svojo energijo, saj tega očitno ne ceni. Četudi ti je na začetku zatrjeval, da bosta vedno imela stik, ni nujno, da je to mislil zelo resno, pa tudi če je, se je z njegove strani to vmes morda spremenilo. Morda pa sta si različno predstavljala, kaj za vaju pomeni imeti stik. V vsakem primeru se mi zdi bolje, da vajin odnos ocenjuješ glede na to, kar se v njem dogaja sedaj, in ne daješ prevelike teže besedam, ki jih je zapisal v preteklosti. Tudi o tem, ali se je spremenil ali ne, raje presojaj po njegovih dejanjih kot po besedah.

  Če pa ti bo (ali ti je morda v vmesnem času že) odpisal, poskusi pogovor speljati tako, da boš od njega dobila želene odgovore. Ne obremenjuj se preveč s tem, kaj si bo on mislil in kakšen bo njegov odziv. Razumem strah, da odziv ne bo tak, kakršnega si želiš, toda vsak odziv se mi zdi boljši od negotovosti, ki jo čutiš sedaj, ko nimaš odgovorov. Edini način, da uresničiš svoje želje glede vajinega odnosa, je, da mu te želje izraziš. Seveda pa je potem odvisno od njega, ali so njegove želje podobne tvojim ali ne. Bodi pripravljena tudi na to, da se na tvoj zrel način komunikacije morda ne bo znal odzvati. Morda bo tvoje besede spet vzel kot hec in se tudi sam začel šaliti. Če se to zgodi, ne obupaj, ampak vtrajaj pri tem, da se pogovorita. Lahko se tudi sama malo pošališ in na bolj sproščen način napelješ na temo, o kateri se želiš pogovoriti. Če nikakor ne bo šlo, pa to verjetno pomeni, da še ni zrel oz. pripravljen na odnos, kakršnega si želiš ti. Tudi če bo vajine pogovore delil z drugimi, bo to odraz njegove nezrelosti in znak zate, da si ne zasluži tvojega truda in da bi bilo vajin odnos bolje končati.

  Držim pesti, da se stvari iztečejo tako, kot si želiš. Bodi dobro,

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • re

  realno sem to jaz

  realno sem to jaz

  Objavljeno: 23 avg. 2023 01:02

  Pozdravljeni.

   

  Najprej bi se vam rada srčno zahvalila za vse prejšnje odgovore. Hvala vam tudi, da zdaj berete to.

   

  Z fantom sva nekako popolno nehala komunicirati. Hotela sem se pogovoriti z njim o tem kaj me moti itd. toda se je videlo, da on preprosto ni zainteresiran v kakoršnemkoli pogovoru. Zdaj sem ugotovila da ima spet punco, ki je kar 3 leta mlajša od njega. Vem, da ljubezen nima meja, ampak po  mojem mnenju je ona premlada seveda pa je ne poznam osebno zato je to samo domneva.

   

  Po mojem mnenju pogovora ni hotel nadeljevati saj je želel biti zvest svoji punci, ampak jaz nisem imela nobenih namenov, ki bi prekenili njuno zvezo. Moram priznati, da kaj dosti o njem ne razmišljam, ampak včasih pa. Kadar slišim kakšno pesem se morda spomnim na njega ali pa ko preberem kaj kar bi on izjavil. Mislim, da ga še vedno nisem popolno pozabila, ampak mislim, da je on mene že zdavnaj.

   

  Rada bi ga pozabila, to pustila odzadaj in nadeljevala z življenjem, ampak včasih se spomnim, da je vendar bil dobra oseba do mene in me je tudi spravil v smeh tudi če je to bilo preko telefona. Težko vzpostavljam stike z drugimi fanti. Lahko bi rekli, da sem sramežljiva, ampak naenkrat se mi tudi ne zdi da sem. Zdi se mi, da me je bol strah kaj bi fantje rekli če bi me videli takšno kot sem karakterno in videzno. Nisem lepa, ampak zdi se mi da grda tudi nisem. Nisem debela, ampak nisem suha. Vedno sem nekje vmes. Vedno najprej pokažejo interes v mojih prijateljica ne pa v meni. Sem samo vmesni pripomoček ali druga izbira, da oni lahko vspostavijo stik z prijateljicami. Vem pa, da tisti, ki bi me t.i. želel me ne bi želel po izgledu, ampak po mojem karakterju

   

  Torej moje vprašanje je: Kako ga naj pozabim oz. neham razmišljati o njem in kako naj vstopim v družbo in sem lahko takšna kakšna pač sem?

   

  Še enkrat najlepša hvala za prejšnje odgovore in seveda, da berete trenutno sporočilo. Hvala. :)

   

   

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 23 avg. 2023 13:33

  Pozdravljena,

  svetovalka Anja, ki ti je odgovarjala na dosedanja vprašanja, je trenutno odsotna in ti bo odgovorila, ko se vrne. V primeru, da bi želela odgovor prej, nam to sporoči in ti bo odgovoril drug svetovalec oz. svetovalka.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 05 sep. 2023 17:02

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Veseli me, da si se ponovno javila in nam zaupala, kaj se sedaj dogaja v tvojem življenju. S fantom sta torej prenehala komunicirati, saj ni bil več zainteresiran za pogovor. Kasneje si ugotovila, da ima spet dekle in je to verjetno razlog, da ni želel nadaljevati pogovora s tabo. Zdaj si torej dobila nek zaključek vajinega odnosa, čeprav ni tak, kakršnega si si želela. Meniš, da je njegovo dekle zanj premlado, saj je tri leta mlajša od njega. Pri vajini starosti to res lahko pomeni precejšnjo starostno (predvsem pa razvojno) razliko, vendar se mi na tej točki zdi, da se z njunim odnosom nima smisla ukvarjati - če so razlike med njima prevelike, bosta to prej ali slej sama ugotovila. Pomembneje se mi zdi, da se posvetim občutkom, ki jih v tej situaciji doživljaš ti. Praviš, da o fantu sedaj razmišljaš bolj poredko. Nanj te spomni kakšna pesem ali kaj, kar prebereš. Kljub vsemu ga ohranjaš v lepem spominu in to se mi zdi v redu in zrelo od tebe. Izgubljanje stikov z osebami, ki so nam bile nekoč blizu, je v življenju nekaj pričakovanega in gotovo se ti bo to še večkrat zgodilo. Vseeno pa to ne pomeni, da teh ljudi ne moremo ohraniti v lepem spominu in ceniti časa, ki smo ga preživeli skupaj (fizično ali virtualno). Iz takšnih odnosov se lahko tudi veliko naučimo o sebi in svojih željah - npr. o tem, kaj cenimo pri drugih, kakšne lastnosti iščemo pri prijateljih in partnerjih, kaj nam v odnosih ustreza in kaj ne. Verjamem, da si se tudi ti iz vajinega odnosa marsičesa naučila, zato poskusi nanj gledati kot na izkušnjo, ki ti bo koristila pri prihodnjih odnosih. 

  Sprašuješ se, kako naj fanta pozabiš oz. nehaš razmišljati o njem. Kot nakazuje prejšnji del mojega odgovora, morda niti ni smiselno, da ga poskušaš popolnoma pozabiti. Vseeno pa razumem, da si želiš manj razmišljati o njem in tako v svojih mislih narediti prostor za nove ljudi in morebitne partnerje. Kot si verjetno že sama ugotovila, je simpatijo precej lažje preboleti, če spoznamo novo osebo, ki nam je všeč. V bistvu niti ni nujno, da spoznamo novo simpatijo - pomaga že, če se aktivno vključimo v družbo in poskušamo navezovati čim več stikov z novimi ljudmi. Na to se navezuje tudi tvoje drugo vprašanje - kako vstopiti v družbo in biti takšna, kakršna si. Praviš, da težko vzpostavljaš stike s fanti in si v določenih situacijah sramežljiva, v drugih pa spet ne. Iz tvojega pisanja je videti, da ne zaupaš preveč vase, predvsem, kar se tiče videza. Posledično te je strah, da fantom v živo ne bi bila všeč. Hkrati pa meniš, da bi jim bila lahko všeč tvoja osebnost. Zdi se mi super, da si izpostavila vidik sebe, v katerega si bolj prepričana. Če meniš, da je tvoja osebnost tvoj "adut", poskusi biti z drugimi čim bolj pristna in jim pokaži vse svoje lastnosti, ki so ti pri sebi všeč. Verjamem, da jih ni malo. Dejstvo je, da vključevanje v družbo pogosto ni enostavno in zahteva kar precej truda in vztrajnosti, posebej za osebo, ki ne zaupa tako zelo vase. Ti pa lahko pri tem zelo pomaga, če si iskrena do sebe in drugih. To pomeni, da pokažeš zanimanje za ljudi, ki se ti zdijo zanimivi, in se ne siliš v druženje s tistimi, ob katerih se ne počutiš dobro. Ljudi, ki so ti všeč, najlažje najdeš preko ukvarjanja z aktivnostmi, ki so ti všeč. Zato se vključuj v aktivnosti, ki te zanimajo, obiskuj dogodke, ki te pritegnejo, in tako boš hitro našla zanimive teme za pogovore z ljudmi, ki jih spoznaš. Na tej povezavi pa lahko najdeš še nekaj nasvetov, kako izboljšati svojo samopodobo - morda ti bodo pomagali, da se sprejmeš takšno, kakršna si, in to tudi s ponosom pokažeš drugim.

  Upam, da ti je bil odgovor v pomoč. Če je ostalo še kaj odprtega, pa kar napiši. 

  Želim ti lep začetek šolskega leta,

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje