Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ali lahko umrem?

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in alkohol, Zdravje in bolezni

 • Me

  Mee91

  Mee91

  Objavljeno: 26 jun. 2022 22:51

  Pozdravljeni, 

  Zanima me, ali je možno, da mi med kajenjem marihuane odpove srce? Če skadim en zvitek...?

  Nikoli prej se mi v preteklosti ni dogajalo, da bi imel napad panike ali tesnobe, če sem sladil zavitek marihuane.... Kadil sem jo 10 let,, pa se mi to ni nikoli zgodilo...? Enako je z alkoholom... Isto se mi zgodi tudi, ko sem pred neko pomembno nalogo...

  Namreč prvič ko se mi je zgodil napad, sem mislil da je infarkt... Odpeljal me je rešilec in ekg je pokazal da sem zdrav.. Tudi krvna slika je bila b.p. 

  Poslali so me na psihiatrijo, dobil sem tablete (kventiax in cipralex)... Cipralex mi je pomagal, ampak po nekih 3 mesecih sem začel dobivat občutek pritiska v glavi...

  Enako je tudi, ko kadim marihuano ali pa če spijem pivo... Nenehno si merim srčni utrip na vratu.. Naprimer preden skadim zvitek se mi srčni utrip poveča, ko si se enkrat zmerim je ta še močnejši in hitrejši... Enako. Je pri pivu, enako je pri telesni vadbi in enako. Je pred pomembno nalogo... Je možno da umrem zaradi tega... Oziroma ali je možno da se mi zdravstveno stanje še poslabša?

   

 • Ar

  Arči

  Arči

  Objavljeno: 27 jun. 2022 14:24

  Pren časom sem bil na seminarju, bil je zaradi neke čisto druge teme, se pa je dotaknil tudi drog. Zato ti bom napisal kaj sem si zapolnil s tega predavanja, več pa ti bodo odgovorili strokovnjaki s foruma.

  Če se prav spominjam je bilo povedano da tudi kajenje marihuane škodljivo vpliva na zdravje. Gre za za redne uživalce marihuane. Sam pa oceni ali si med njimi ali ne.

  Menda kajenje vpliva na delovanje srca, poveča krvni tlak in poveča srčni utrip. Ne vem kako si utrip meriš, najbolje bi bilo s aparatom za merjenje krvnega tlaka.

  Vprašal si ali se ti lahko zdravstveno stanje (verjetno misliš ob rednem kajenju marihuane) še poslabša. Moje laično mnenje je, da, kolikor že imaš kardiovaskularne  težave, lahko kajenje tudi usodno vpliva na tvoje zdravje. Govorim kot lailk s tega področja, me pa zanima če strokovnjaki menijo enako.  

  Seveda sem prepričan, da tudi alkohol lahko povzroči podobne težave, vsekakor deluje  škodljivo na delovanje srca. Kombinacija kajenja in pitja alkohola pa je vse prej kot dobrodošla za tvoje zdravje.

  Pa še nekaj je pomembno, ko kadiš marihuano. Kajenje povzroča poslabšanje vozniških sposobnosti, zato če že imaš vozniško dovoljenje, takrat ne vozi. 

  Kajenje, na eni strani povzroča dobro počutje in sproščenost, na drugi strani pa lahko povzroči kar nekaj resnih zdravstvenih težav in zapletov. Sam oceni kaj je za tebe bolj sprejemljivo. 

  Hamlet se je vprašal: biti ali ne biti. Ti pa se vprašaj:kaditi in piti ali ne. 

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 13 jul. 2022 09:13

  Odgovor svetovalca:

  Živjo! 

  Do sedaj je bilo zabeleženo zelo malo število smrtnih primerov ob kajenju marihuane. Načeloma ob tem ne bi smelo priti prav do infarkta ali česarkoli podobnega, vendar zagotovila ti ne morem dati, ker so v medicini vedno izjeme od pravil.

  Vseeno, kar se mi zdi, da se pri tebi dogaja je, da imaš panične napade ob predhodni anksiozni ali depresivni motnji, za katero že prejemaš Cipralex in Kventiax. Svetujem ti, da se naročiš na kontrolo pri lečečem psihiatru, da oceni tvoje stanje in se dogovorita za primerne ukrepe v primeru poslabšanja. 

  Panični napadi so kljub groznemu občutju in strahu pred smrtjo, v resnici popolnoma nenevarni, t.j. zaradi samega paničnega napada ne moreš umreti. Če se pogosto pojavljajo, je to znak, da se je tesnoba poslabšala, oz. da je nekaj v tvojem okolju dodatno negativno vplivalo na tvoje psihično stanje. 

  Kljub temu, da sta marihuana in alkohol popularni metodi za samozdravljenje tesnobe, pri marsikomu pride do ravno nasprotnega učinka, in sicer do poslabšanja osnovnih težav. Po opisu se mi zdi, da se pri tebi dogaja ravno to, zato bi ti svetoval da kajenje in pitje popolnoma opustiš.

  V primeru, da tega ne zmoreš, poskusi vsaj kaditi travo, ki ne vsebuje THC, torej takšno, ki ima samo CBD (kupi se jo lahko legalno v katerikoli trafiki). Seveda, pa je bolj primerno, da kajenje popolnoma opustiš. Tudi pri tem ti lahko pomaga psihiater. 

  Bodi dobro!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje