Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ali je zdravo?

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • IT

  ITM

  ITM

  Objavljeno: 06 nov. 2022 17:46

  Živjo, 

  danes me zanima, ali je zdravo pojesti manj kot 800 kcal dnevno. Sem debela in trenutno sem shujšala (voda + maščoba) 4 kg v 5 dneh (vem, da je to voda itd, but anyway sem zelo ponosna na to). Cilj mi je, da shujšam za minimalno 20 kg. Pri sebi opažam, da se mi je hrana totalno zamerila in zagabila, zato pazim na vsak gram hrane. Sploh nimam apetita po hrani, če pa ga že imam, pojem nenormalno malo za moje pojme. Ali je to normalno? Če ne bo šla teža navzdol bom morala biti prisiljena stradati ali pa minimalno zaužiti nekaj kalorij... moj imt je 29, kar je ful preveč zame. 

  Hvala za odgovor.

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 10 nov. 2022 08:08

  Odgovor svetovalke:

  Draga mlada dama, zahvaljujem se ti za vprašanje in za zaupanje. 

  si pred zahtevo nalogo, vendar jo lahko uspešno opraviš, ker imaš voljo, cilj in čas - vse troje je nujno za dober izid "projekta Slovo od 20ih kg".  

  Verjamem ti, da si ponosna nase: izgubila si 4 kg v 5ih dneh. Veselim se, da veš: v glavnem gre za nakup vode. Tako se ne sme nadaljevati - je nevarno za telo, za zdravje. Uspela si istočasno zmanjšati želodec - dobra stran :). V apetitu. Ampak ta čaka v zasedbi: ob prvem problemu (v šoli, v družini...), bo skočil in ni variante, da te ne premaga :((. Žal gre to tako in nič drugače.   

  Torej: stradanje ni prava izbira za od zdaj naprej. 800 kcal je premalo, ob cca 1200 - 1400 kcal/ dan pa se da zdravo izgubljati težo. Slednje pomeni, da se projekt lahko zaključi z nakupom maščevja, ne vode - saj veš in saj to tudi želiš. Tako izgubljanje teže doseže tvoj cilj, minus 20 kg, v cca letu in pol. Temu lahko sledi trajna ohranitev teže, zdravo telo, zdrav apetit, ki je pod tvojim nadzorom in ne čaka več vsako sekundo, da te "prevara". V tem času preobraziš svoje prehranske, spalne in seveda tudi gibalne navade na zavidanja vredno oceno. Zakaj tudi spalne? Večkrat opažamo, da zvečer jemo, da se budimo ... Tega pa nočemo, kajne? Gibalne navade - to pa itak veš. Vsak dan gibanje, ker: v tem času ne ješ, dobiš samozavest, ker telesno vsak dan nekaj več zmoreš, koža izgleda lepša, ker je bolj prekrvavljena ...  

  Tole se mi zdi za tvoj začetek dovolj. Za vsa vprašanja sem ti na voljo.  

  Rada bi, da veš, da sem na tvoji strani. Vesela zate, da daš priložnost svoji lepi ženski postavi, ki je trenutno stisnjena v oklep maščobe. Držim pesti za tvoj maraton in za tvoj lepši svet,  

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje