Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ali imam zacetek motenj hranjenja

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje

 • Ni

  Nina

  Nina

  Objavljeno: 09 mar. 2022 14:55

  Pozdravljeni

  Zanima me nekaj ali imam ponovni zacetek motenj hranjenja namrec motnjo hranjenja sem imela pred 2 letoma natancneje zacetek anoreksije imela sem pod 40kg takrat sem bila tudi hospitalizirana na kliniki za motnje hranjenja v Ljubljani. V nekaj mesecih sem prisla na normalne kg sedaj po 2 letih sem skupno pridobila kar dosti kg. Pred 2 tednoma sem imela tehtanje pri zdravnici in je zdravnica ocenila da imam za svojo visino ravno prav kg naj omenim da jemljem zdravilo asentra. Zdravnica mi je tudi rekla da bi rada videla jedilnike naslednji teden bi morala ponovno na kontrolo zdravnici ampak se ne upam zato ker sem se prepricala da imam prevec kg in pojem 2 obroka dnevno za zajtrk pojem jogurt za kosilo pa juho drugo v dnevu ne spravim vase. V trgovini si nakupim hrano a jo ne pojem ker ima po mojem prevec kalorij. Zaenkrat imam se menstruacijo a nevem kako dolgo jo bom se imela saj sem se odlocila da bom tako jedla 4 tedne ali se vec. Trenutno imam okoli 55kg pri 160cm stara pa sem 20 let. 

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 11 mar. 2022 13:14

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Nina,

  zelo sem vesela, da si zbrala pogum in na papir prelila svoje strahove. Razumem, da si precej v stiski in predvsem zaskrbljena, da se je anoreksija spet ponovila. Verjetno veš, da ob težkih življenjskih preizkušnjah oziroma takrat, ko človek ni v najboljši koži, pri osebah, ki so nekoč že imele motnjo hranjenja, lahko pride do ponovnega pojava simptomov, značilnih za te motnje. Vendar vsak tak ponovni pojav simptomov ni nujno tudi nov zagon bolezni in prej kot oseba prekine začaran krog izgubljanja kilogramov, manjša je verjetnost ponovitve bolezni.

  Zato ti predlagam, da vsekakor naslednji teden obiščeš svojo zdravnico, saj bo ta v osebnem stiku najlažje presodila, kako in kaj je najbolj smiselno storit v tvojem primeru. Tudi jedilnike ji pripravi, vanje pa zapiši le tisto, kar res zaužiješ (jogurt za zajtrk in juho za kosilo). Ker omenjena količina hrane tvojih dnevnih energijskih potreb ne pokriva, izgubljaš kilograme, s časoma pa lahko tudi menstruacijo.

  Verjamem, da boš zbrala pogum in naslednji teden obiskala svojo zdravnico, v vmesnem času pa skušala v jedilnik dodat še kakšen obrok, pa tudi zajtrk in kosilo dopolnit še s kakšnim živilom.

  Lep pozdrav,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje