Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

alergija na snovi v pecivih ali le preobčutljivost?

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • pi

  piščančka

  piščančka

  Objavljeno: 17 mar. 2024 12:43

  Pozdravljeni! 

  Zaradi moje težave sem zelo prikrajšana zaradi ogromno stvari in bi rada vaše mnenje kaj vi mislite, ali imam kako alergijo na jajca ali kaj podobnega ali je le preobčutljivost? Pred dolgo časa nazaj sem prvič opazila, da ko sem pojedla sladoled mi je postalo grozno slabo, občutek sem imela, da se mi ledena kocka valja po črevesju. Z sladoledi sem prenehala in se jih izogibam saj so posledice grozno neprijetne. Tukaj se še mi je pojavil en grozen problem. Ko sem prejšno leto praznovala rojstni dan sem pač v enem tednu pojedla kake 3 koščke torte in so posledice bile take, da jih takoj za začetku v bistvu nisem čutila, po kakšnem dnevu pa mi je postalo hudo hudo slabo in so slabosti vztrajale ves teden brez premora. V šolo sem dobesedno komaj hodila zaradi slabosti bilo je noro, imela sem tudi težave z zaprtjem. Potem je minilo nekako in se mi je začelo pojavljati, da že ko pojem koškek kremne rezine mi takoj postane hudo neprijetno v črevesju in se mi takoj pojavi driska (lahko traja do nekaj dni) po kakšnih koli kremnih zadevah (torte, kremne rezine... med njih spada tudi cheesecake kar pa ni preveč kremasto ampak ga moje telo očitno jemlje kot kremasto) zaradi tega na rosjtnih dnevih itd. ne jem tort in peciv saj mi sprožijo slabost in prebavne motnje. Res se počutim grozno, ker se mi včasih zelo zapaše kaka tortica ampak je ne morem. Je to občutljivost na kreme? Dogaja se mi tudi po palačinkah in šmornu, da moram takoj odvajat blato. Je morda kaka alergija na jajca ali kaj takega sicer mi tudi jajca kot samostojno živilo povzročajo občasne slabosti. V ospreju so bolj težave z kremmastimi pecivi.

  Lep pozdrav

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 18 mar. 2024 12:00

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Po natančnem opisu menim, da bi lahko šlo na prvem mestu za laktozno intoleranco, svetujem popolno izločitev izdelkov z laktozo (mleko, sir, skuta, jogur in vsi izdelki ki jih vsebujejo), oziroma da jih nadomestis z brezlaktozni izdelki. Vsaj 14 dni se strogo drzi te diete in se opazuj. V kolikor tezav ne bo, bos vedela diagnozo. Sicer v postev pridejo se druge bolezni, ki jih raziščita z osebnim zdravnikom ali zdravnico.

  Srečno!

  Katarina Zemljak, dr. med., specializantka interne medicine

 • Gr

  Grinch van Gogh 17

  Grinch van Gogh 17

  Objavljeno: 19 mar. 2024 12:42

  Pozdravljena,

  to se zelo sliši kot preobčutljivost na gluten. Celiakija. To potrdijo na podlagi krvnega testa (odvzem krvi). Js ti predlagam da pojdi do zdravnika da ti pregledajo kri. Moja sestra je isto mela, driske, slabosti, napihnjenost, bruhanje, krči, hudo je bilo. Komaj je šla v šolo, po vsem kar je pojedla se je počutila tako. Pa so zdravniki rekli da naj izključi mleko pa laktozo pa to ni blo krivo, so pregledali kri za celiakijo in odkrili da je to. Tudi pri tebi gre lahko za to, predvsem jutranje driske so simptom, ne pa edini. 

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje