Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Akne in antibiotiki

Tema: Telesna samopodoba, Zdravje in bolezni

 • An

  Ana5544

  Ana5544

  Objavljeno: 20 apr. 2024 16:20

  Pozdravljeni,

  Ze nekaj casa se borim z aknami na obrazu okoli ust (res hudo se je zacelo tri mesece nazaj), pred tem drugace nikoli nisem imela vecjih tezav. Zaradi tega sem se odlocila, da grem k osebni zdravnici. Predpisala mi je antibiotike Fromilid in zaj sem priblizno dva tedna na njih. Vem, da traja nekaj casa preden se zacnejo rezultati opazati, ampak me je vseeno strah, da mi ne bo pomagalo, saj sem kar nekaj clankov prebrala, da antibiotiki niso dobri, saj se lahko zgodi odpornost + ljudje pisejo, da ko so sli dol iz antibiotikov, so se akne povrnile se huje.
  Zanima me tudi, ce so slucajno doxycycline mocnejse od teh ali delujejo na podoben nacin? Res bi rada, da se mi koza izboljsa, do zaj ne vidim izboljsave. Ce slucajno ne bo pomagalo, kaj je tukaj alternativa? 

  hvala za odg!

 • na

  nastja

  nastja

  Objavljeno: 22 apr. 2024 14:35

  Oj, ne vem točno kako delujejo antibiotiki, ampak če imaš res hude akne priporočam accutane. Jaz sem na njemu že skoraj pol leta in res opažam rezultate plus to naj bi bilo edino zdravilo, ki res pomaga pri aknah.

   

 • Uredništvo

  Mateja Renko Koder

  Objavljeno: 22 apr. 2024 14:45

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  pri težji obliki vnetih aken običajno dermatolog predpiše antibiotik v obliki tablet (npr. doksiciklin), pri najtežji obliki pa izotretinoin. Glede uporabe Fromilida nimam veliko izkušenj. Ob  jemanju zdravil, kot je terapija z izotretinoinom, so potrebne redne kontrole krvi, saj ima zdravilo lahko stranske učinke.

  Lep pozdrav

  Mateja Renko Koder, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje