Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ADHD

Tema: Ostale duševne stiske, Zdravje in bolezni

 • Hd

  Hdeiieidn

  Hdeiieidn

  Objavljeno: 17 jan. 2023 17:56

  Pozdravljeni,

   

  Zanima me, zakaj mi je psihiater rekel, da ne obstajajo druga zdravila za ADHD. Je mogoče vzrok v tem da sem bila diagnosticirana kot polnoletna in odraslim po navadi ne predpisujejo drugih stimulansov? Že 2 leti jemljem Strattero, ki mi povzroča samomorilne misli (vsaj mislim da je ti krivo in ne druga zdravila, glede na to da sem prebrala da je to kar pogosto). Tudi glede pozornosti se ni nič izboljšalo... Zdaj mi je samo povečal dozo in ne vem kaj naj naredim, saj sem na začetku izpitnega obdobja, od predavanj pa praktično nisem odnesla nič, čeprav sem bila prisotna. 

  Hvala za odgovor!

   

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 23 jan. 2023 15:31

  Odgovor svetovalca:

  Živjo,

  druga zdravila za ADHD, razen Strattere, lahko predpišejo samo otroški in mladostniški psihiatri. Če se vodiš pri odraslem psihiatru, potem ti ta niti ne sme predpisati drugih zdravil. Pri odraslih pa naj sploh ne bi Ritalina uporabljali, Concerto (ista učinkovina kot Ritalin, samo da z daljšim sproščanjem) pa se predpisuje samo, če je bila uvedena že v mladosti. 

  Jaz ti svetujem, da se s psihiatrom pogovoriš o konkretnih težavah in poiščeta rešitve zanje. Tudi ta druga zdravila za ADHD ne delajo čudežev in se ta učinek lahko doseže tudi z vedenjskimi ukrepi za izboljšanje koncentracije. Lahko tudi poiščeš terapevta, ki izvaja vedenjsko-kognitivno psihoterpijo, ki te lahko nauči dodatne tehnike, oz. lahko sama pobrskaš po internetu in najdeš kaj, kar ti ustreza. Ni vredno polagati tako veliko upanja v zdravila za ADHD, ker boš veliko energije vložila v to, da jih dobiš, učinek pa je lahko popolnoma drugačen od tega, kar si želiš ali pričakuješ. To energijo je bolje usmeriti v te ostale tehnike, ki pa bojo zagotovo vsaj malo pomagale, vendar moraš biti vztrajna in disciplinirana pri tem, zato da opaziš učinek. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje