Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

adhd

 • ka

  kajjjiiii

  kajjjiiii

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:41

  Zdravo. Nekaj mi ni jasno. Zdravniki rečejo da je adhd realna stvar, nekateri pravijo, da sicer adhd obstaja, ampak je takšnih otrok bolj malo in večkrat dajo takšno diagnozo zmotno otrokom, ki so razvajeni in jih starši ne disciplinirajo dovolj in je lažje dati diagnozo kot urediti vzgojo. nekateri z motnjo pozornosti pa rečejo, da jim je takšna oznaka, da so razvajeni naredila veliko škode. Kaj je res? Je mogoče kakšen otrok res razvajen pa mu zmotno dajo diagnozo, ker je to lažje ali je pa kombinacija obojega bolezni in še česa drugega?

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:42

  Odgovor svetovalca:

  Živjo,

  ADHD je realna motnja. Točnih statistik žal ne vem, tako da ne morem komentirati glede številk pravilno ali napačno diagnosticiranih.

  V psihiatriji zaradi stigme, ki jo s sabo prinašajo diagnoze, ponavadi traja dolgo časa preden postavimo diagnozo, lahko tudi več let. V tem obdobju opravimo več preiskav in pregledov, ki nam omogočajo, da si ustvarimo čim širško sliko človeka, da lahko bolj pravilno opredelimo, kaj je motnja, kaj je enostavno karakter človeka, če mogoče obstaja telesna bolezen, ki te simptome povzroča, ipd. Tako da diagnoz ne postavimo na pamet. Kljub temu, pa se sigurno zgodi, da koga narobe diagnosticiramo. Nič v medicini ni 100% in kljub vsem varnostnim mehanizmom, se bo sigurno tudi v prihodnosti dogajalo, da nekomu damo napačno diagnozo. Vendar dvomim, da bi otrok dobil diagnozo ADHD, samo zaradi tega ker je razvajen.

  Seveda so pa lahko težave kombiniranega izvora, npr. da ima nekdo ADHD in osebnostno motnjo ali pa depresijo, recimo. Te situacije predstavljajo velik izziv za zdravljenje.

  Lep pozdrav,


  Nikola Zhivkovikj, dr. med.

 • ka

  kajjjiiii

  kajjjiiii

  Objavljeno: 28 feb. 2022 18:59

  nekaj je tega, da je to razvajenost tudi iz tega, da v socializmu ni bilo veliko otrok z adhd, danes jih je pa vedno več in da danes je bolj permisivna vzgoja kot nekoč? in da zdravila imajo stranske učinke tudi zastoj v rasti in da zanimivo, da med počitnicami zdravil določeni otroci ne jemljejo?
  ena teorija tudi pravi, naj bi bila to samo karakterna lastnost, ki je lahko tudi evolucijsko uporabna, da te ne požre lev ali pa npr. v športu (da zaradi testosterona ima več fantov to motnjo kot punc?) in je šele v današnjem času, ko se pričakuje učenje in sedenje pri miru to bolj problem?
  kot vem tudi ta psihiater ki je prvi diagnosticiral to motnjo je na svoji smrtni postelji priznal, da ne ve ali ta motnja sploh obstaja'

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 17 mar. 2022 16:05

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  najprej se opravičujem za (zelo) pozen odgovor, očitno mi je tvoja druga objava ušla.

  Res je, da število diagnosticiranih z določenimi psihiatričnimi motnjami narašča, vendar naj bi to šlo predvsem na račun tega, da se o teh motnjah več ve in da se jih bolj prepozna. Težko bi rekel, da je to povezano s politično ureditvijo države, je pa seveda možno, da tudi sprememba mentalitete v zadnjih desetletjih vpliva na to, kako mi določena vedenja doživljamo.

  Več različnih teorij je, ki skušajo razložiti nastanek psihiatričnih motenj. Medicina in nevroznanost to razlaga z motnjami v delovanju nevronov (zato dajemo zdravila, ki vplivajo na živčne prenašalce), psihoterapevti razlagajo z različnimi psihološkimi teorijami, veliko je tudi kritikov psihiatrije, ki pa zagovarjajo različne teorije, ki tem prej omenjenim teorijam nasprotujejo. Jaz bi rekel, da je dejanska razlaga nekje vmes, ter da je verjetno vzročnih več dejavnikov. Popolne razlage verjetno nikoli ne bomo imeli, zato je pomembno, da ohranjamo kritičen pogled na svet, da smo pripravljeni prisluhniti drugim ter da svoja stališča spremenimo, ko smo soočeni z dejstvi, ki nasprotujejo našim prepričanjem. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje