Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

AD in AP

Tema: Motnje hranjenja, Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni, Žalost in depresija

 • AD

  AD in AP

  AD in AP

  Objavljeno: 28 okt. 2023 20:52

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 01 nov. 2023 17:27

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo!

  Kot si tudi že sama ocenila, je težko preko objave na forumu odgovoriti na vsa ta vprašanja. Predvsem pa zaradi tega, ker se zdravljenje vedno prilagaja posamezniku, jaz pa nisem tvoj zdravnik in ne morem natančno odgovoriti na vprašanja. 
  Vtis, ki ga dobim glede na to, kar si napisala, je, da ne gre tukaj zgolj za depresijo. Ne bom ti postavljal nobenih diagnoz, saj tega ne morem in ne smem preko foruma, vendar težave, ki si jih opisala niso vse del depresije. Tako da, rezanje, samomorilne misli in tesnoba se lahko pojavijo ob depresiji, vendar se lahko tudi v sklopu dugih motenj. 

  Antidepresivi so zdravilo izbora za depresijo, tesnobo, motnje hranjenja, vplivajo pa tudi na impulzivnost (npr. rezanje). Koliko časa jih jemlješ je odvisno od tvojega stanja. V tvojem primeru, kljub temu, da si že veliko bolje, vseeno vztrajajo ene težave, zaradi katerih bi bilo dobro, da še naprej jemlješ to terapijo. Kako dolgo boš jemala pa moraš vprašati svojega psihiatra. Prav tako Kvelux, ki ga jemlješ pri tebi nima antipsihotičnega učinka (ker je prenizek odmerek). Velikokrat ga predpišemo namesto uspaval in pomirjeval. Sklepam, da je tudi tebi predpisan s tem namenom. Kako dolgo ga boš potrebovala je tudi vprašanje za tvojega psihiatra. 

  Upam, da sem odgovoril vsaj na večino tvojih vprašanj. Bolj natančne odgovore pa lahko dobiš od psihiatra in psihiterapevta, ki te veliko bolje poznata. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje