Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Aaa

Tema: Varna spolnost

 • Aa

  Aaa

  Aaa

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:28

  So debelejši kondomi bolj zanesljivi od navadnih in ultra tanki so res najmanj zanesljivi in hitreje počijo? Kondomi z okusom ali tisti s stimulansom res lahko alergijo povzročijo? Rebrasti kondomi lahko povzročajo mikro poškodbe?

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:29

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen/a,

  kondom, ne glede na debelino, je zanesljiv, če ga pravilno uporabljaš. Pravilno ga nastaviš, tako da z dvema prstoma pritisneš izbočen del, ki gre na vrh penisa, tako da izstisneš ven zrak. Medtem ko držiš, nastaviš na vrh penisa in kondom odviješ navzdol. Pomembno je, potem ko je kondom na mestu, da ni zraka v izbočenem delu na vrhu, ker če je tam zrak, je večje tveganje, da kondom poči.
  Po odnosu pa kondom previdno vzameš dol, ga zavežeš in vržeš stran. Sperma mora ostati znoraj v kondomu. Če se je izlila ali je kondom poškodovan, je seveda večje tveganje, da pride do neželjene nosečnosti ali prenosa okužb.
  Naj bi debeli kondomi bili bolj vztrajni kot tanjši, vendar je veliko bolj pomembno, da znaš pravilno uporabljati kondom in ne kakšne vrste je.
  Prav tako je bolje uporabljati lubrikante na vodni osnovi, ker manjkrat pride do poškodbe kondoma.

  Lateks - guma, iz katerega je narejen kondom lahko povzroča alergije. To sicer ni pogosto, ampak se lahko zgodi. Obstajajo kondomi brez lateksa.
  Če bi katerakoli sestavina kondoma povzročala alergijo ali kakršnokoli draženje kože ali sluznic, je treba takoj prenehati z uporabo teh kondomov in izbrati neke druge. Če je rdečina, bolečina ali srbečica, smrdljiv izcedek, je treba iti k zdravniku, ker bi lahko šlo za okužbo.

  Spolni odnos povzroča mikropoškodbe, ne glede na to, kateri kondom uporabljaš.

  Bodi dobro!


  Nikola Zhivkovikj, dr. med.

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje