Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

2 težavi

Tema: Telesno dozorevanje, Zdravje in bolezni

 • pr

  problemček

  problemček

  Objavljeno: 30 avg. 2023 12:25

  Pozdravljeni!
  Imam 2 težavi in ne vem kako ju rešiti, ker me neizmerno skrbita.

  1. Zadnje čase opažam, da imam zelo slab spomin. To so opazili tudi moji starši in so celi zaskrbljeni in so tako: pa kaj je z tabo zadnje čase, si v redu... res me skrbi, ker ko to slišim, me še to vse skupaj samo bolj potisne v skrbi. Recimo pogovarjali smo se o eni restavraciji in se nikakor nisem mogla spomniti katera je in sta bila starša tako kaj je z tabo zadnje čase? Tudi na to sem pozabila kdaj ima moj hišni ljubljenček rojstni dan vse kar vem je mesec datuma se ne morem več spomniti. Res me zelo skrbi tudi skrbi me zdaj, ko bo šola, da mi bo uspeh zelo padel, zaradi slabega spomina. 

  2. Bliža se šola in letos so se mi pri menstruaciji pojavili neznosni krči in me skrbi kako bom šla čez to v šoli. Nazadnje sem imela tako hude, da nisem mogla drugega kot ležati z nogami narazen in globoko dihati pa še to je komaj komaj zaleglo. Mislila sem, da bom mogla na urgenco. Tukaj je težava, ker mi mama ne pusti protibolečinskih tablet, ker mi vedno govori, da ko je res neznosno se jemljejo in jaz imam neznosne krče pa mi vseeno ne pusti. Skrbi kako bom šla čez take bolečine v šoli, če imam take hude krče, da ne morem drugega kot, da ležim z  pokrčenimi nogami narazen in globoko diham. Niti sprehajanje mi ne pomaga ali pa se krči omilijo  za največ 5 minut. Bi morala k zdravniku zaradi takih hudih krčev? Kaj naj naredim, če v šoli dobim take hude krče, da nič ne morem? Velikokrat mi je ob krčev slabo in čutim neznosno bolečino v nožnici v skrajnih primerih bruham od bolečine. Kaj naj naredim? Kaj naj naredim v šoli v primeru takih hudih krčev?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 01 sep. 2023 08:33

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  hvala, da si se s svojima vprašanjema obrnila na nas. Odpisujem ti ravno na velik dan, prvi šolski dan novega leta, zato ti ob tem želim veliko veselja ob vrnitvi v šolo, motivacije za spoznavanje novega in pridobivanje novih znanj ter veliko uspehov in čim manj skrbi. Na nas se obračaš ravno zaradi tega, skrbi, vezanih na tvoje zdravje, zato se kar lotiva tvojih vprašanj. :)

  1. Navajaš, da imaš zadnje čase težave s spominom. Da si v pogovoru s starši pozabila ime restavracije, da si pozabila rojstni dan tvojega ljubljenčka ... Vsakemu od nas se zgodi, da kdaj kaj pozabi, odklopi, ni z mislimi pri stvari in se nečesa, kar sicer dobro ve, ne more spomniti. Verjetno ti je že od kdaj prej poznano, da se nečesa nikakor in nikakor nisi mogla spomniti, nato pa si stvar za nekaj časa odmislila in ti je "iz neba" padlo nazaj v spomin. ;) Občasna pozabljivost ni nič nenavadnega, dogaja se vsem, hkrati pa se okrepi, ko na njo postanemo pozorni in če nas skrbi. Ni redko, da ob skrbi, stresu (ki je morda povezan tudi z začetkom in srbeh ob začetku šolskega leta?) naš spomin včasih malo zataji. Včasih pa se to zgodi tudi, ko so možgani malo "na off", kot so verjetno bili tvoji med poletnimi počitnicami. Menim da, glede na to, kar si navedla, pretiranega razloga za preplah in skrbi ni. Vseeno pa tako na daljavo težko ocenim, kako izrazite so spremembe tvojega spomina. Če se navedeno vseeno dogaja pogosto, je bolj izrazito, če boš res sedaj v šoli opazila, da se težje zbereš, si manj zapomniš, te starši in prijatelji na to, da si nekaj pozabila, vedno pogosteje opominjajo, pa bi ti vseeno svetovala, da se s težavo obrneš na tvojega zdravnika in zadevi prideta do dna - s tem boš tudi ti bolj mirna. Čisto mogoče pa je, da boš sedaj ob pričetku šole skrbi dala malo na stran in možgane spravila nazaj v pogon in boš kmalu ugotovila, da tvoj spomin deluje čisto dobro. 

  2. Navajaš še, da imaš ob menstruaciji hude menstrualne krče, bolečine v nožnici, včasih ti je ob tem celo slabo, zato te skrbi, kako boš ob teh težavah ustrezno funkcionirala v šoli. Verjamem, da je stvar izredno nadležna, a tudi v tem primeru razloga za pretirano skrb ni. Vem, da je to lažje reči kot storiti, a poskušaj zadevo čim manj "premlevati" in si ustvarjati skrbi, še preden do težave pride. Morda že naslednji mesec bolečine ne bodo tako izrazite, vsaka menstruacija namreč poteka malo drugače. Če bodo, pa boš o tem skrbela takrat. Boleče menstruacije niso redkost, z njimi se sooča veliko žensk, in nič ne bo narobe, če boš, ko bodo bolečine res tako izrazite, ostala ta dan doma ali pa, če boš ocenila, da v šoli ne moreš več zdržati, o tem obvestila svojo učiteljico in predhodno odšla domov - bi to bilo izvedljivo? Morda boš skrbi lažje odložila, če si narediš nek "plan ukrepanja", ko do tega pride. Morda pa bolečine niti ne bodo tako neznanosne in ga na koncu ne boš niti potrebovala. :) V vsakem primeru pa bo učiteljica tvoje težave nedvomno razumela - v šoli nisi sama in vedno se lahko tudi tam na nekoga obrneš, zato ne rabiš skrbeti v naprej. Vseeno, če imaš take bolečine, sama vidim smisel tudi v jemanju protibolečinskih tablet v tistem času oz. predvsem tablet, ki omilijo krče (spazmolitiki) - poskusi se z mamo vseeno o tem še enkrat pogovoriti in razložiti svoje skrbi ter jakost bolečin. Če bodo menstrualne bolečine še naprej tako hude in nevdržne pa bo morda smiselno opraviti tudi posvet pri ginekologu, ki ti bo lažje svetoval, kot ti jaz tako na daljavo. 

  Upam, da ti bodo odgovori v pomoč, če se ti porodi še kakšno vprašanje, pa si vedno dobrodošla, da se z njim vrneš. 

  Želim ti čudovit in čim bolj brezskrben pričetek novega šolskega leta. Vsak začetek je težak, saj novosti v nas vedno vzbudijo skrb in strahove, a veš, da je s časom vedno lažje in tudi skrbi se počasi zmanjšajo, ko vidimo, da realnost vseeno ni tako huda, kot so bila pričakovanja in skrbi, ki smo jih ustvarili v glavi. :)

  Vse dobro in lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

   

   

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje