Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

2 dni mi je že hudo slabo kako si naj pomagam...

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • na

  najstnica

  najstnica

  Objavljeno: 10 nov. 2023 20:09

  Dober dan. Imam nekaj vprašanj ampak zdaj je ta ena glavna in najhujša.

  1) Že 2 dni mi je hudo slabo v želodcu, začelo se je včeraj zjutraj po zajtrku nekje 20 minut po zajtrku mi je v šoli želodcu postajalo nekoliko neprijetno in nisem mogla popolnoma nič. V šoli sem komaj zdržala do konca v šolski uri se mi je želodčna snov 3 krat dvignila gor in sem skoraj bruhala, občutila sme neko čudno ščegetanje, mravljinčenje malo nad zanjico, vščipalo me je po trebuhu, bilo mi je slabo. Probala sem spiti malo vode po požirkih pa ne pomaga, tudi z zeliščnim čajem tudi kaj šele počitek. Daleč od tega, da bi pomagal. Z tabletami nisem niti poskušala, ker mi je bilo tako hudo slabo. Čakam samo kdaj bom bruhala ampak do tega nikakor ne pride dvigne se mi gor ampak ne morem bruhati. To me tišči že 2 dni in bi samo ves čas sedela na wc-ju. Ponoči se večkrat zbujam, ker mi je slabo in samo čakam na wc- ju in ne pride do ničesar. Hudo me muči v trebuhu. Nimam driske ali kaj takega samo huda slabost. Tudi, ko se mi kaj zalušta npr. prej mi je zapasal jabolčni sok in sem ga malo spila (naj bi pomagal pri slabosti) ampak mi je bilo še samo bolj slabo in je res neznosno. 

  2) Pred 2 mesecema so se mi začele dogajati čudne stvari. Naenkrat nisem več mogča jesti kislega in slanega že 2 meseca skoraj ničesar kislega in slanega ne jem razen, če je solata malo bolj kisla z kisom ali pa juha z kakimi dodatki ostalega ne morem niti videti kaj je slano. Če vidim, da kdo je smokije ali čips ali pa kisle kumarice preprosto ne morem videti tega. Nikoli nisem bila preveč ljubiteljica kislega in slanega ampak za more zdravje verjetno ni dobro, če že 2 meseca ne morem videti kislega in slanega. Nič od sadja npr. malo bolj kislo jabolko, pomaranča, gorzdje... kaj je narobe z mano? Ta 2 meseca bi živela samo na kruhu, krekerjih, grenkem, sladkem... vse kar ni kislo in slano. 

  3) Imam še eno vprašanje in to bi res rada nekako rešila čeprav verjetno ne bom mogla. Na vsake 2 leti in pol približno se mi pojavi obdobje, da mi je zelo slabo in zelo bruham in mi je čudno, da nikoli npr. 2 krat letno vedno nekje na 2 leti in pol. Kako naj to rešim? Dogaja se mi, da mi je slabo npr. 3 krat mesečno ampak ne pa, da bi bruhala. Kako naj to rešim? To mi je res zelo čudno. 

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 13 nov. 2023 19:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Bom odgovorila kar na vse alineje hkrati, ker se mi zdi vzrok vsem težavam približno isti. Kar opisuješ, bi lahko šlo v sliko vnetja želodčne sluznice, gastritisa, ki je pogosto in nenevarno stanje. Kadar je sluznica razdražena, pride do zavračanja določene hrane (npr kislo), ustreza pa nam bolj nevsiljiva hrana (npr krekerji). Vnetje želodčne sluznice lahko spremlja slabost, tudi bruhanje. Ni pa nujno to edini vzrok zanju. Vsekakor bi svetovala poskus z zdravili, ki zmanjšajo izločanje kisline, kar sluznici pomaga, da si opomore. Pogovori se še z osebno zdravnico ali zdravnikom, da skupaj najdeta najboljšo rešitev.

  Srečno!

  Katarina Zemljak, dr. med., specializantka interne medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje