Skoči do osrednje vsebine

Kaj moram vedeti o koronavirusu SARS-CoV-2

Avtor: Uredništvo To sem jaz

Novi koronavirus SARS-CoV-2 se je prvič pojavil proti koncu leta 2019 na Kitajskem in v začetku leta 2020 se je z njim začel soočati ves svet.

Tudi v Sloveniji smo spomladi 2020 razglasili epidemijo. Novi koronavirus povzroča bolezen COVID-19, ki se najpogosteje kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka (ob pojavu bolezni so prizadeta dihala). Virus se prenaša s telesnim stikom ali kapljično (s kihanjem in kašljanjem), zato lahko k hitri zajezitvi okužbe s koronavorusom pripomoremo vsi. Posebej pomembno je, da vsi delujemo preventivno in da vsakdo od nas dosledno upošteva ukrepe za zajezitev širjenja okužbe (npr. prepoved druženja v živo) ter higienska navodila (predvsem higieno rok in higieno kašlja).

Kako lahko v primeru epidemije poskrbim zase?

Znašli smo se v novih razmerah, v katerih lahko  zaradi koronavirusa  in bolezni COVID – 19 doživljamo negotovost, strah in stres. Če te občutke doživljaš tudi sam/sama, vedi, da nisi edini/edina, saj gre za povsem normalen človeški odziv na spremenjene razmere. 

V času, ko smo doma, je pomembno, da poskušamo čim bolje poskrbeti zase. Ne samo za svoje telesno zdravje, temveč tudi za dobro duševno počutje.