Skoči do osrednje vsebine

7 napotkov za dobro duševno počutje med epidemijo COVID-19

Avtor: Uredništvo To sem jaz

1. Ostani na tekočem, vendar pazi na #fakenews

Pomembno je, da v tem času ostanemo informirani. Vendar pa poskušajmo poskrbeti, da nas novice ne obdajajo neprestano ali vsako uro v dnevu. Ko spremljamo novice, uporabljajmo zanesljive vire, kot sta na primer spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali vlade Republike Slovenije

2. Ostani povezan

Socialno distanciranje ne pomeni, da pozabimo na prijatelje in svojce, ki ne živijo z nami pod isto streho. Čeprav se ne moremo s svojimi prijatelji, vrstniki in ostalimi pomembnimi osebami v našem življenju srečati v živo, smo lahko z njimi še vedno v stiku  na daljavo, preko SMS-a, Facebook-a, Instagrama, Messenger-ja, WhatsApp-a, FaceTime-a ali pa preko že skoraj pozabljenega telefonskega pogovora. Sedaj je čas, ko lahko brez slabe vesti preživimo kakšno minuto več na telefonu/računalniku/tablici, kot običajno.

3. Bodi tu, bodi zen

Kadar smo pod stresom, naše misli začnejo pospešeno švigati na različne konce. Da ostanemo še naprej psihično čvrsti, nam lahko pomaga že 10 minut tehnik sproščanja (npr. sproščujoče globoko dihanje, postopno mišično sproščanje, sproščanje z domišljijo, idr.). Tehnike sproščanja nam bodo pomagale, da ostanemo bolj mirni in da smo v stiku s svojim telesom in s samim seboj. 

4. Sprehodi se skozi rubrike To sem jaz.

Na našem spletišču najdeš številne zanimive članke, ki ti bodo lahko pomagali pri spoprijemanju s stresom, pri reševanju problemov, postavljanju novih ciljev in še bi lahko naštevali. Najdeš jih na: https://www.tosemjaz.net/razisci/

5. Samoizolacija je v tvojih rokah

V času epidemije je eden izmed ukrepov tudi prepoved druženja z drugimi ljudmi (samoizolacija). Ker smo ljudje družabna bitja, je to lahko za nas precej grozen scenarij. Vendar tako kot lahko rečemo, da je kozarec na pol prazen, lahko z drugega zornega kota rečemo, da je kozarec na pol poln. Poskušajmo pogledati na trenutno situacijo kot na priložnost, da zaživimo drugače kot pred tem. To lahko pomeni, da si ustvarimo drugačen, bolj umirjen življenjski ritem, namenimo več časa stiku z domačimi, pa tudi prijateljem preko socialnih omrežij.

6. V času izolacije ohrani svojo dnevno rutino

Vsega, kar smo počeli prej, v trenutnih razmerah verjetno ne bomo mogli početi. Vendar dnevne rutine, ki jih v trenutni situaciji lahko ohraniš, ohrani. Hkrati pa lahko svoj dan oblikuješ z novimi, dodatnimi aktivnostmi, za katere prej ni bilo dovolj časa.

 

Nekaj idej:

  • Preberi kakšno knjigo, ki že nekaj časa čaka v sobi.
  • Poglej film ki si ga želel, pa ni bilo časa.
  • Pripravi si zdrav, domač obrok.
  • Ustvari si lestvico top 20 glasb in jo deli s prijatelji.
  • Preizkusi in vadi tehnike sproščanja.
  • Poskrbi za zadostno količino spanja. Spanje = polnjenje energije.
  • Poveži se z naravo. To lahko storiš že s tem, da odpreš svoje okno v sobi in opazuješ naravo.
  • Pomagaj pri vsakodnevnih hišnih opravilih. Lahko počistiš in pregledaš stvari, ki so se vse te mesece nabirale v katerem izmed predalov ali omar.
  • Nauči se nekaj novega. Morda je sedaj pravi čas, da poprimeš za inštrument, ki te je vedno mikal, ali pa se povežeš na kakšen online tečaj, ki te zanima.
  • Piši o svojih razmišljanjih in doživljanju. Deli jih z najboljšimi prijatelji.
  • Če imaš svojo sobo, jo lahko preurediš … ali pa predlagaš kakšne novosti v stanovanju.

  Ob vseh naštetih aktivnostih ne pozabi na telesno dejavnost, ki povečuje našo odpornost in lahko zmanjšuje tesnobo.  

  • Mladostnikom svetujemo najmanj 60 minut telesne dejavnosti na dan. Dejavnost naj bo takšna, da se zadihaš in spotiš. Ker boš vaje pretežno izvajal doma, se o možnostih vadbe pozanimaj na spletnih straneh.
  • S pomočjo pametne fitnes zapestnice, pametne ure in nekaterih aplikacij na telefonu je mogoče preveriti količino opravljene telesne dejavnosti.
  • Če imaš v stanovanju/hiši stopnice, se večkrat sprehodi po njih.

7. Dobra higiena je v tvojih rokah! 

Najboljša preventiva, da preprečimo širjenje virusa, je ohranjanje dobre osebne higiene. Skupaj bomo še naprej preprečevali okužbo in ostali zdravi, če bomo:

 • Večkrat dnevno zračili prostore.
 • Večkrat čistili površine, ki se jih pogosto dotikamo (kljuke vrat, stikala za luči, pohištveni ročaji, straniščna školjka in gumb za splakovanje, pipe, TV daljinec, tipkovnica, telefon, ...).
 • Kašljali in kihali tako, da si pokrijemo usta s papirnatim robčkom in ga nato odvržemo v smeti. Če robčka nimamo, kihamo v zgornji del rokava.
  Redno prali brisače, oblačila in perilo (lahko prevzameš to nalogo za celo družino).
 • Po kašljanju, kihanju in brisanju nosu si vsakič umijemo roke.
 • Temeljito umivali roke:

Roke najprej splakni pod tekočo vodo.
Milo nanesi na celotno površino rok in si jih drgni 1 minuto po vseh predelih (dlani, hrbtišča, med prsti palca in tudi pod nohti obeh rok).
Milo dobro speri z vodo.
Po končanem umivanju roke dobro posušiš, najbolje s papirnatimi brisačami za enkratno uporabo. Če uporabljaš brisačo, jo imej samo ti in jo dnevno zamenjaj.

Kjer nimaš možnosti umivanja rok, uporabi namensko razkužilo za roke ali razkužilne robčke. 

Vzemi nasvete kot dobronamerne in nujne zato, da ustavimo širitev epidemije. Bolj kot se jih boš držal/a, bolj boš lahko ponosen/na nase. S tem kažeš odgovornost do sebe in drugih.

Tukaj smo, da pomagamo.

Bodi pozoren in skušaj prepoznati svoje lastne potrebe in občutke. Četudi pazimo nase in smo previdni, nas včasih lahko naši občutki in doživljanja začnejo preplavljati. Če pride do tega, vedi, da nisi sam v tej situaciji. V naši spletni svetovalnici se vedno lahko obrneš na naše svetovalce, ki ti bodo poskušali odgovoriti po najboljših močeh. 

Tu smo zate.