Skoči do osrednje vsebine

Pomoč v primeru spletnega nasilja - platforma TRACeD

Avtor: Anja Bohinec, mag. soc. del., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za proučevanje in razvoj zdravja

Če si v stiski zaradi spletnega nadlegovanja ali spletnega nasilja in ne veš, kaj narediti, te spodbujamo, da poiščeš pomoč. Na novo je zaživela spletna platforma TRACeD, kjer se lahko neposredno pogovoriš s spletnimi svetovalkami. Morda se ti zdi, da je tvoja situacija nerešljiva ali pa ti je neugodno poiskati pomoč v šoli ali doma. Obrni se na spletne varuhinje, saj ti lahko svetujejo in pomagajo. 

Informacije, nasveti in pomoč so na voljo na platformi TRACeD

  • Na spletni strani je na voljo anonimen in brezplačen svetovalni klepet, ki deluje dve uri dnevno med delavniki. Svetujejo ti psihologinje, pravnice, pedagoginje ter strokovnjakinje s področja varnosti na internetu.
  • Spletne varuhinje ponujajo psihosocialno in pravno podporo ter praktične nasvete za ravnanje v primeru spletnega nasilja (zaradi spola).
  • Prek platforme lahko prejmeš podporo pri reševanju problemov s spletnim nasiljem zaradi spola, ne glede na to, ali se to dogaja tebi ali nekomu, ki ga poznaš.

Kako klepet deluje?

  • V pogovorno okence napišeš svoje vprašanje in ena od spletnih varuhinj ti bo odgovorila v najkrajšem možnem času.
  • Informacije o urah delovanja klepeta so na voljo vsak teden v oknu klepeta na platformi.

Platforma TRACeD namenja poseben poudarek spletnemu nasilju zaradi spola, namenjena je zlasti dekletom in mladostnicam, pa tudi vsem ostalim, ki jih zanima spletno nasilje zaradi spola ali če se z njim spoprijemajo sami ali njihovi znanci.

Kaj pa sploh je spletno nasilje zaradi spola?

Spletno nasilje zaradi spola je nasilje, usmerjeno proti osebi samo zato, ker je ta oseba določenega spola. Spletno nasilje v večji meri doživljajo dekleta in ženske, manj pogosto pa fantje in moški.

Na platformi TRACeD najdeš priročnik, ki vključuje informacije o spletnem nasilju zaradi spola, tvojih pravicah ter predlaga ukrepanje v primeru spletnega nasilja ter organizacije, ki nudijo pomoč.  

 

Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, tudi spletno nasilje!  Lahko ga ustaviš tako, da poiščeš pomoč.  

Številne informacije o spletu, varni uporabi spleta in o tem, kje lahko poiščeš pomoč v primeru (spletnega) nasilja, so ti na voljo na tej povezavi.

 

Povzeto po:

Spletno nasilje zaradi spola. Priročnik za dekleta. https://www.tracedplatform.si/guide-for-children/

TRACeD (2024). Spletna stran: https://www.tracedplatform.si/