Skoči do osrednje vsebine

Okrepimo vezi, imejmo se radi!

Avtor: Sara Seršen, mag. psih.

Družino tvorijo odnosi in naši bližnji. Ne moremo jih zamenjati. In ne glede na to, kako smo včasih lahko jezni drug na drugega, se še vedno imamo radi

Ampak, kot za vse odnose, je tudi pri odnosih v družini pomembno, da za njih skrbimo, jih utrjujemo in skupaj rastemo kot družina. Tako se v družini tudi lažje soočamo z morebitnimi težkimi trenutki.

Pred tabo je nekaj enostavnih in kratkih izzivov, ki jih lahko predstaviš družini.

Na ta način se lahko povežete in utrjujete svoje odnose. Izzive lahko prilagajate tako, da bodo vam najbolj ustrezali. Prepustite se vaši domišljiji in ustvarjalnosti.

 • 20 minut za družino

  20 minut za družino

  V družini sklenite dogovor, da si boste vsak dan vzeli 20 minut, ki jih boste preživeli vsi skupaj. Lahko se dogovorite, da boste vsak dan v teh 20 minutah igrali na primer družabne igre, skupaj telovadili, plesali, kuhali,… Lahko si naredite mesečni plan in za vsak dan določite, kaj boste počeli, plan pa izobesite na vidno mesto. Bodite pri tem pozorni, da vsak član družine prispeva ideje in plan oblikujete res skupaj. Vključite stvari, pri katerih se boste zabavali. Lahko vključite tudi stvari, kot so na primer pospravljanje, kar nihče ravno ne mara, ampak si ob tem nastavite glasbo, zraven plešite, priredite tekmovanje, kdo prvi zaključi delo. Tako lahko najbolj dolgočasne stvari spremenite v zabavo in hkrati poglabljate svoje odnose. Po želji lahko spremenite količino časa. Poskrbite, da v tem času izklopite vsa obvestila na napravah z zasloni in ste takrat res prisotni v danem trenutku.

 • Hvaležnost

  Hvaležnost

  Pogosto se obremenjujemo s stvarmi, ki jih nimamo, pozabimo pa na vse to, kar imamo. Velikokrat se ne zavedamo, kako samoumevne so nam določene stvari, dokler jih ne izgubimo. V družini lahko uvedete mesečni izziv, da vsako jutro ali večer skupaj poveste ali zapišete 3-5 stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. Lahko so čisto majhne stvari, na primer hvaležnost za sočno jabolko, sprehod,… Lahko je to tudi zdravje, nov dan, ki vam je namenjen, zdrave oči, da lahko vidite, hiša, hrana, vaši prijatelji … S tem ozaveščamo dobre stvari, ki se nam zgodijo vsakodnevno.

 • Podari lepo misel

  Podari lepo misel

  Zagotovo si že kdaj na spletu, v kakšni reviji, na kakšnem oglasu naletel/a na lepo misel, ki ti je v tistem trenutku polepšala dan. Zakaj si ne bi vsakega dne polepšali z lepo mislijo? V družini se dogovorite, da vsak dan zapišite eno lepo misel na majhen listek in jo skrijte drugemu družinskemu članu – lahko je to v žep, torbo, čevlje, pod krožnik, zalepite v kopalnico na ogledalo, na zvezek … Lahko tudi pohvalite družinskega člana, se mu zahvalite, namenite kakšne spodbudne besede, lahko zapišete šalo. Ne omejujte se. Pazite le, da boste spoštljivi. Kakršne koli žalitve, obsojanja, grde besede, v komunikaciji, ki je namenjena povezovanju z družinskimi člani, niso dovoljene.

 • Nameni pohvalo

  Nameni pohvalo

  Živimo v svetu, ki je pogosto prevzet z negativizmom, kar vpliva tudi na to, da velikokrat tako pri sebi kot pri drugih vidimo samo negativne lastnosti, medtem, ko pozitivne včasih kar spregledamo. V vseh nas se skriva ogromno dobrega, pozitivnega. Zato si v družini zadajte izziv, da boste vsak večer drug drugemu namenili pohvalo. Lahko si na vidnem mestu izobesite velik plakat in zapisujete pohvale, lahko si jih poveste. Pri tem poleg pohvale povejte tudi razlog, zakaj vam je nekaj všeč (misel oblikujte: današnji dan mi je ostal v lepem spominu, ker…; z mamo mi je bilo prijetno, ker …). Izziv si lahko časovno omejite, npr., da to počnete en teden ali en mesec in ga večkrat letno ponovite. Lahko pa si postavite tudi izziv, da če bo nekdo v družini nekoga kritiziral, da potem pove oz. zapiše še pet pozitivnih lastnosti te osebe oziroma pohval – na vsako kritiko naj človek prejme 5 pohval. In ne pozabite, tudi ko boste kritizirali sebe, si zatem namenite še pet pohval oz. pozitivnih misli.