Skoči do osrednje vsebine

Potreba po ljubezni - ena temeljnih človekovih potreb

Avtor: Vesna Pišek, univ. dipl. psihologinja

Človek v svojem življenju veliko sanjari: kot otrok, v mladostni dobi, v zrelih letih in na starost.

V skritih mislih v domišljiji potuje po zaželenih poteh in preigrava različne možnosti. Sanjarjenje je oblikovanje želja, postavljanje ciljev, zamišljanje dogodkov tako, kot bi si želeli, da se odvijajo. S tem si človek oblikuje predstavo o zaželenem. Tako ve, kaj bi rad. Sanjari tudi o preteklih dogodkih, ki so mu prinesli ugodje. Tako ve, kaj mu je nekoč že ustrezalo in na osnovi tega razpreda svojo domišljijo. Domišljija pa je dobro okolje za ustvarjalnost in nove poti.

Ljubiti in biti ljubljen = temeljna potreba človeka

Veliko stvari je, o katerih sanjarimo. Ljubiti in biti ljubljen je ena od temeljnih potreb človeka. Človek si želi ljubezni in o njej sanjari. V različnih življenjskih obdobjih različno močno, a najmočneje prav v mladostni dobi, tako dekleta kot fantje. Na osnovi izkušenj iz otroštva (v družini, med prijatelji in vrstniki), iz prebranega in videnega pri drugih ljudeh, na televiziji in v filmih, si sestavimo svojo podobo o ljubezni, ljubljeni osebi, spolnosti, partnerstvu... Vedno nove izkušnje to sliko spreminjajo in dopolnjujejo. Gre za nenehno dogajanje in spreminjanje od rojstva do smrti.

Izkušnja je tisto, kar se nam v resnici zgodi, kar doživimo na lastni koži.
 Izkušnje so lahko prijetne in zelo lepe. Mladostnik jih hitro vključi v svoje sanjarjenje in na njih gradi podobo o ljubezni. Skoraj vsak fant ali dekle doživi tudi neprijetne, slabe izkušnje, ki jih doživlja kot žalost in bolečino. Tudi te izkušnje so za mladostnika pomembne, saj se iz njih lahko veliko nauči in si oblikuje bolj življenjski pogled na medosebne odnose. Nekateri mladi pa doživijo zelo hude, grobe in nasilne izkušnje, ki jih močno bremenijo in lahko pustijo dolgotrajne poškodbe v njihovi duševnosti. Ti mladostniki potrebujejo veliko potrpljenja okolice in ljubezni, da se ponovno postavijo na noge, ujamejo ravnotežje in zaživijo svoje življenje.

Kdo ve? Je to isto kot zaljubljenost? Kdaj veš, da ljubiš in kaj takrat počneš? Kako veš, da on oziroma ona tudi ljubi tebe? Kako ohranjati ljubezen? To so vsem ljudem skupna vprašanja, a odgovore išče vsakdo zase. Vsak se po svoje prebija skozi ljubezenske uganke. In vendar se s temi vprašanji ukvarjajo tudi strokovnjaki, ljudje, ki jih zanima duševno dogajanje človeka, odnosi med ljudmi, zakonitosti, značilne za vse in razlike, ki naredijo posameznega človeka posameznika.

Viri in literatura

  • dr. Zoran Milivojević - Emocije, Psihoterapija i razumevanje emocija, Prometej, Novi Sad,1999.