Skoči do osrednje vsebine

Zgradba (anatomija) ženskih spolnih organov

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Ženske spolne organe delimo na zunanje in notranje. Med zunanje spolne organe spada zunanje spolovilo (vulva), med notranje pa nožnica (vagina), maternični vrat (cerviks), maternica, jajčniki in jajcevodi. V nadaljevanju si bomo vsakega od organov pogledali nekoliko pobližje.

Zunanje spolovilo

Zunanje spolovilo (vulvo) sestavljajo:

  • nadsramje (imenovano tudi Venerin griček), kjer je koža poraščena s sramnimi dlakami
  • veliki sramni ustnici, ki sta na zunanji strani temneje obarvani in poraščeni s sramnimi dlakami, na notranji strani pa gladki in rožnati
  • mali sramni ustnici, tanki in rožnati kožni gubi, ki ležita med velikimi sramnimi ustnicami in obdajata vhod v nožnico; nad vhodom v nožnico se nahaja drobna odprtina, ki predstavlja sečnico - cevko, skozi katero izteka urin iz sečnega mehurja
  • ščegetavček (klitoris), ki ga prekrivata mali sramni ustniciPresredek je predel med zunanjim spolovilom in zadnjikom (anusom), ki je končni del črevesja

Nožnica

Nožnica (vagina) je približno 10 cm dolga cev, ki sega od vhoda v nožnico do materničnega vratu. Notranjost nožnice prekriva sluznica, ki je nagubana, gube pa se lahko tudi tipa. Vhod v nožnico zastira deviška kožica (himen). Deviška kožica se na vhodu v nožnico običajno nahaja v obliki prstana, kar denimo pri dekletih, ki še niso imela spolnih odnosov, omogoča normalno rabo tamponov manjše velikosti, izjemoma tudi ginekološki pregled. Redkeje se nahaja v obliki opne z nekaj posameznimi odprtinami, ki omogočajo odtekanje menstrualne krvi, ne omogočajo pa spolnega odnosa ali ginekološkega pregleda – v tem primeru je potreben manjši kirurški poseg. Deviška kožica se pretrga pri prvem spolnem odnosu, ob tem lahko pride do manjše krvavitve, ki pa praviloma spontano izzveni.

Maternični vrat

Maternični vrat (cerviks) je spodnji, najožji del maternice in je valjaste oblike. Skozi maternični vrat poteka kanal materničnega vratu, ki sega do votline maternice. S površine in kanala materničnega vratu lahko med ginekološkim pregledom odvzamemo bris materničnega vratu. Nekatera dekleta si maternični vrat lahko zatipajo, kar nemalokrat povzroči zaskrbljenost zaradi »bule« v nožnici, čeprav gre le za del normalne anatomije in je strah v tem primeru odveč.

Maternica

Maternica je mišičast organ hruškaste oblike, ki se v spodnjem delu zaključi z materničnim vratom. Notranjost (votlino) maternice prekriva sluznica, ki se v menstruacijskem ciklusu pod vplivom hormonov izmenično debeli in tanjša - odlušči v obliki menstruacije. Če v času ovulacije (ko pride do sprostitve jajčne celice iz jajčnika – temu pravimo »plodni dnevi«) pride do oploditve, se sluznica maternice pod vplivom hormonov spremeni tako, da omogoči ugnezditev oplojene jajčne celice in razvoj zarodka. V času nosečnosti se v njej razvija plod, med porodom pa v obliki popadkov mišičje maternice iztiska plod navzven. Maternica je lahko z večjim delom obrnjena v smeri sečnega mehurja in sprednje trebušne stene (pogosteje) ali navzad proti hrbtenici (redkeje).

Jajcevodi

Jajcevod je paren cevast organ, ki je na eni strani povezan z maternično votlino, na drugi pa se pahljačasto, resasto razširjen prilega jajčniku in odpira v trebušno votlino. Stena jajcevoda je sestavljena iz mišičnega tkiva, notranjost pa prekriva sluznica s številnimi migetalkami. Ko resice jajcevoda v času ovulacije ujamejo sproščeno jajčno celico iz bližnjega jajčnika, migetalke poskrbijo za prenos jajčne celice proti votlini maternice. Če v tem času pride do oploditve, migetalke poskrbijo tudi za prenos oplojene jajčne celice proti votlini maternice.

Jajčniki

Jajčnik je parna spolna žleza, kjer dozorevajo spolne celice in nastajajo hormoni. Je belkaste barve velikosti mandlja. Zgrajen je iz skorje in sredice. V sredici se nahajajo žile in živci. V skorji je že ob rojstvu na tisoče nezrelih jajčnih foliklov (drobnih vodnih mešičkov), ki vsebujejo jajčno celico (žensko spolno celico). Ko jajčna celica dozori, se v času ovulacije sprosti, kar lahko privede do oploditve, če je ženska v tem času imela nezaščitene spolne odnose.