Skoči do osrednje vsebine

Spolno prenosljive okužbe

Avtor: prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

Spolno prenosljive okužbe – zanje uporabljamo kratico SPO - so okužbe, ki se običajno prenašajo s spolnimi stiki. Na možnost okužbe je treba misliti vselej, ko se spuščamo v spolne odnose oziroma intimne stike.

Pomisli na možnost okužbe

Spolno prenosljive okužbe – zanje uporabljamo kratico SPO - se običajno prenašajo s spolnimi in drugimi intimnimi stiki. Na tveganje oziroma možnost okužbe je treba misliti vselej, ko se spuščamo v spolne odnose. Če spolnost temelji na dobrem poznavanju partnerja in medsebojnem zaupanju ter zvestobi, ni tveganja za svežo okužbo. Seveda je tveganje veliko večje ob pogostem menjavanju spolnih partnerjev in bežnih intimnih stikih.

Okužba je lahko neprepoznana (asimptomatska); okužena oseba ne ve, da je okužena. Lahko pa so prisotne zdravstvene težave in takrat govorimo o spolno prenosljivi bolezni (SPB).

Včasih so bile spolne bolezni znane kot venerične bolezni (sifilis, gonoreja, mehki čankar in dimeljski limfogranulom). Danes govorimo o spolno prenosljivih okužbah/boleznih, ki jih najpogosteje delimo glede na povzročitelje.

Splošna zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPO) so pravila ABC.

  • A pomeni vzdržnost,
  • B pomeni zvestobo dveh neokuženih partnerjev,
  • C pomeni uporabo bariernih kontracepcijskih sredstev, od katerih je najbolj poznan kondom. Obstaja tudi ženska varianta kondoma, ki se imenuje femidom. Oba, poleg zaščite pred nosečnostjo, varujeta tudi pred SPO. Več o femidomu si lahko prebereš tukaj.