Skoči do osrednje vsebine

Spolno nasilje – kako ga prepoznam in kaj lahko storim?

Avtor: Anja Bohinec, mag. soc. del., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Image by Freepik

 

Mladostništvo je posebno obdobje tvojega življenja. S prehodom v to obdobje odraščanja in dozorevanja se prične intenzivnejše zanimanje za osebe, ki so ti všeč in ti zbujajo “metuljčke” v trebuhu. To je tudi čas, ko se več posvečaš druženju s prijatelji in vzpostavljanju novih poznanstev. Zelo je pomembno, da ko greš na zabavo, druženje ali zmenek, dobro premisliš svoje odločitve ter poskrbiš za svojo varnost in dobro počutje.

Poskrbi zase ter svojo varnost in nedotakljivost lastnega telesa. Na povezavi so ti na voljo napotki, kako varno na zabavo in zmenke. Vabimo te, da si kratko zloženko ogledaš in prebereš (še posebej, če se odpravljaš na zabavo ali zmenek).

Da bi bile tvoje življenjske izkušnje pozitivne in varne, je pomembno, da si dobro informiran_a o spoštljivih in primernih odnosih ter neprimernem (spolnem) vedenju in spolnem nasilju, da se lahko nanj odzoveš ter poiščeš pomoč, če se ti to zgodi oziroma dogaja.  

Kakšno vlogo ima v spolnosti privolitev in kaj je spolno nasilje

Spolno nasilje so vsa dejanja spolne narave, ki jih oseba čuti kot prisilo. Kadar si osebe želijo aktivnosti spolne narave in vanje privolijo brez fizične, psihične, ekonomske ali kakršne koli druge prisile, govorimo o spolnosti, v nasprotnem primeru govorimo o spolnem nasilju.

Privolitev oziroma soglasje je svobodno aktivno sodelovanje oziroma svobodno podano soglasje (z besedami ali dejanji). Privolitev v določeno spolno aktivnost ne pomeni privolitve v katerokoli spolno aktivnost. Če je oseba soglašala z določeno obliko spolnega odnosa, to ne pomeni, da bo s to obliko soglašala tudi v prihodnosti. Oglej si video o privolitvi v spolni odnos – zanimiva je prispodoba s skodelico čaja …

 

Kadar nekdo ni prepričan, ali oseba, s katero želi imeti spolni odnos, s tem soglaša, lahko to preveri z različnimi vprašanji, na primer: »Ti je tako OK?«, »Naj raje neham?«, »Še počakava?«, »Ti je v redu?«. Druga oseba se mora s spolnim odnosom strinjati! V nasprotnem primeru gre za prisilo in spolno nasilje.

Prepoznaš spolno nasilje in nadlegovanje?

Da bi se lahko odzval_a na neprimerno vedenje ali spolno nasilje, se ga najprej nauči prepoznati. Predvsem pa verjemi v svoje občutke in jim nameni pozornost.

V nadaljevanju so naštete nekatere oblike spolnega nasilja in spolnega nadlegovanja:

  • Kakršnokoli neželeno dotikanje (oblačil, las, telesa) ali trepljanje, ščipanje, drgnjenje ob telo, objemanje, poljubljanje, spolni napad ali vsiljeni spolni odnos oziroma posilstvo.
  • Neželeno komentiranje telesa, slačenje ter dotikanje, ki si ga oseba ne želi in vanj ne privoli.
  • Siljenje h gledanju pornografskih vsebin, k masturbiranju ipd.
  • Prepovedovanje uporabe kontracepcijskih sredstev, odstranitev kondoma kljub nasprotovanju druge osebe in podobno.
  • Neželeno osvajanje, predlogi v zvezi s spolnostjo ali ponavljajoči se predlogi za druženje in zmenke, namigovanja, opolzki komentarji glede videza ipd.

Če se to dogaja tebi ali osebi, ki ti je blizu, čimprej poišči pomoč staršev, šolske svetovalne delavke ali druge odrasle osebe, ki ji zaupaš. 

V tej stiski nisi sam_a.

Na voljo so ti organizacije, na katere se lahko obrneš tudi anonimno (preko telefona ali e-pošte). Spodbujamo te, da se opogumiš in poiščeš pomoč, ker je to resnično pomembno. Nasilje se lahko stopnjuje ter še bolj obremeni tvoje počutje in zdravje ter doživljanje. Zato zberi pogum in naredi prvi korak k temu, da se nasilje ustavi. Tvoja stiska se lahko konča, ti pa lahko zaživiš brez strahu. Zaslužiš si življenje brez nasilja.

Zate so tukaj:

Za nasilje nikoli nisi kriv_a in se ti nikoli ne bi smelo dogajati.

Viri:

Program Varni brez nasilja – Neon. (b.d.). Varno na zabave in zmenke. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Pridobljeno 20.12. 2022 s http://www.programneon.eu/wp-content/uploads/2019/11/Zgibanka-Varno-na-zabave.pdf

Društvo za nenasilno komunikacijo. (2023). Kaj je nasilje? Pridobljeno 20.12. 2022 s  https://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/kaj-je-nasilje.html

Nasilje! Kaj lahko storim? (2007). (ur. Veselič, Š.). Društvo za nenasilno komunikacijo. Pridobljeno 20.12. 2022 s https://www.policija.si/images/stories/Publikacije/PDF/NasiljeKajLahkoStorim.pdf

Hrovat, T., Čobec, S. in Strle, K. (2016). Preprečevanje in prepoznavanje spolnih zlorab otrok: najpogostejša vprašanja in odgovori nanje. Društvo za nenasilno komunikacijo. Pridobljeno 20.12. 2022 s https://www.drustvo-dnk.si/images/publikacije/2017-preprecevanjeinprepoznavanjespolnihzlorabotrok.pdf