Skoči do osrednje vsebine

Sifilis

Avtor: prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

Sifilis je nalezljiva SPO, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija, Treponema pallidum. Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži. Pomembno je, da sifilis ugotovimo čim bolj zgodaj, saj tako preprečimo širjenje okužbe in povečamo uspešnost zdravljenja. Zdravilo izbora je še vedno penicilin.

Podatki o razširjenosti sifilisa so dokaj natančni, saj je ta bolezen zaradi svojih posledic veljala do pojava HIV okužbe za najtežjo spolno prenosljivo bolezen. V Sloveniji smo dramatičen porast sifilisa zabeležili v letih 1994 in 1995 (po 36 do 38 primerov na leto). V naslednjih letih pa je število na novo obolelih nekoliko upadlo.

Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do enega leta oziroma nad eno leto) ter pridobljeni in prirojeni - glede na to, kako je do okužbe prišlo. Inkubacija pri sifilisu je dolga približno 3 tedne.

Zgodnji sifilis

Na mestu vdora bakterije v kožo ali sluznico nastane po treh dneh zatrdlina, ki po nekaj dneh razpade v okroglo ali ovalno nebolečo razjedo s trdimi robovi. Razjeda je najpogosteje na spolovilu, lahko pa tudi na ustnicah ali v ustni votlini. Po nekaj dneh otečejo področne bezgavke, po dveh mesecih pa oteče večina bezgavk. Kasneje se pojavi nesrbeč izpuščaj, ki se širi s trupa na okončine in po enem do dveh mesecih spontano izgine in zapusti belkaste lise. Več mesecev po okužbi lahko pride do izpadanja las. Pleše so velike kot približno kovanec in se same zarastejo.

Pozni sifilis

Pri tej obliki ni nujno, da se pojavijo spremembe na koži. Pride do sprememb na ožilju in centralnem živčevju. Bolezen dokažemo in kasneje kontroliramo z ugotavljanjem protiteles v krvi ali možganski tekočini bolnika.

Prirojeni sifilis

Sifilitična okužba matere lahko privede do splava oziroma mrtvorojenosti ali pa se rodi otrok z znaki sifilisa. Zadnji primer prirojenega (kongenitalnega) sifilisa smo v Sloveniji zabeležili leta 1986.