Skoči do osrednje vsebine

Pogosta vprašanja in odgovori

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Odkrij najpogosteje zastavljena vprašanja in odgovore strokovnjakov.

 • Je kondom stoodstotna zaščita?

  Kondom ščiti pred zanositvijo v približno 90%, kar pomeni, da ob uporabi kondoma v dvanajstih mesecih uporabe ob rednih spolnih odnosih zanosi 10 žensk od stotih. Verjetnost zanositve ob uporabi kondoma na en spolni odnos je 1:2500.

 • Ali dekleta uporabljajo kontracepcijske tablete pred ali po spolnem odnosu?

  Kontracepcijske tablete v idealnih pogojih v 99,7 % ščitijo pred zanositvijo- v enem letu jemanja tablet ob rednih spolnih odnosih od 300 žensk zanosi 1 ženska. Dejanska učinkovitost je zaradi številnih vplivov nekoliko nižja (približno 93- 97%). Do nenačrtovane nosečnosti običajno pride, če ženska pozabi vzeti tableto.

  Obstaja več različnih režimov jemanja tablet: pri režimu 21/7 po 21 dnevih jemanja sledi enotedenski premor brez tablet, v katerem pride do krvavitve, nato se natanko po enem tednu prične z novim zavojčkom - zaščita ostaja visoka tudi med enotedenskim premorom; pri režimih 24/4 in 26/2 pa se tabletke jemlje neprekinjeno, brez premorov, saj je že sestava tabletk takšna, da pride na koncu zavojčka do krvavitve.

  Z jemanjem je potrebno pričeti na prvi dan menstruacije, jemlje se jih vsak dan ob približno istem času.

  Če ženska redno jemlje tablete vsak dan, je kontracepcijska zaščita popolna že od prve tablete dalje. 

 • Kaj narediti, če poči kondom?

  Po nezaščitenem spolnem odnosu (npr. kondom poči - nezaščiten odnos), lahko zanositev preprečimo tako, da ženska čimprej, najkasneje pa v roku 72 oz. 120 ur (odvisno od vrste tablete) vzame nujno kontracepcijo- tablete so na voljo v prosti prodaji brez recepta v vseh lekarnah. Izjemoma je za tableto z levonorgestrelom pri mlajših od 16 let potreben bel zdravniški recept.

  Obstaja tudi možnost nujne vstavitve bakrenega materničnega vložka, ki jo je potrebno opraviti v 120 urah po nezaščitenem spolnem odnosu.

 • Kam ti vstavijo maternični vložek (»spiralo«)? Kako dolgo ga imaš in ali ščiti tudi pred okužbo z virusom HIV?

  Maternični vložek je metoda kontracepcije, ki jo ginekolog vstavi ženski v maternico. Primeren je tudi za ženske, ki še niso rodile. Na voljo sta maternični vložek s hormonom in z bakrom. Pred zanositvijo ščiti od 3 do 5 let, odvisno od vrste, pred okužbo z virusom HIV ali drugimi spolno prenosljivimi okužbami pa ne ščiti.

 • Ali imajo tabletke proti nosečnosti kakšne posledice - hormoni in vse to?

  Kontracepcijske tablete za zdrava mlada dekleta niso škodljive, saj so hormoni, ki jih tabletke vsebujejo, podobni naravnim ženskim spolnim hormonom. Hudi zapleti, kot je npr. pojav krvnih strdkov, so na srečo zelo redki. Jemanje tabletk ima vrsto ugodnih učinkov: menstruacije so redne, šibkejše in manj boleče. Zaradi manjšega nihanja hormonov, ki se sicer pojavlja v naravnem menstruacijskem ciklusu, je tudi počutje boljše. Zaščita pred zanositvijo je ob rednem in doslednem jemanju zelo visoka.