Skoči do osrednje vsebine

Okužba s HIV

Avtor: prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

Spolni način širjenja je najpomembnejša pot prenosa HIV okužbe. Na ta način se okuži od 75-85% odraslih. Izmenjava okuženih igel med intravenskimi uživalci drog povzroči od 5 do 10 % HIV okužb. Statistična verjetnost pri souporabi igel pri intravenskih odvisnikih, ki si drogo injicirajo, je pri enkratnem vbodu s HIV okuženo iglo 0.67%.

Pred okužbo s HIV ščiti dosledna uporaba kondomov.

Možnost okužbe s HIV pri enem nezaščitenem vaginalnem spolnem odnosu je izredno majhna. V obdobju menstruacije ali pri analnem odnosu je tveganje večje.

Tveganje za okužbo s HIV pri nezaščitenem analnem receptivnem odnosu je od 1 do 3%, pri nezaščitenem vaginalnem receptivnem odnosu pa do 0.2%

HIV se ne prenaša z uporabo istega stranišča, kuhinje. Ne prenaša se z dotiki, objemanjem, rokovanjem, poljubljanjem (razen če je prisotna kri ali semenska tekočina). Tudi kihanje, kašljanje in piki insektov HIV-a ne prenašajo. HIV ni prisoten v urinu, blatu, izbruhanini, znoju.

Dosledna uporaba kondomov ščiti pred okužbo s HIV in večina drugih spolno prenosljivih okužb. Za transfuzijo namenjena kri se v Sloveniji glede prisotnosti virusa HIV testira od leta 1986. Več o verjetnosti za prenos HIV-a ob enkratni izpostavljenosti najdeš tukaj.

Raziskave po svetu kažejo, da ljudje običajno ohranijo vedenjske vzorce, ki so se jih naučili v mladosti. Zato je lažje doseči uporabo kondomov, če jih mladi prevzamejo takoj, ko postanejo spolno aktivni. Ko se človek odloči za spolne odnose, je dobro, da pri sebi razjasni tudi motiv za spolni odnos. Je to ljubezen? Je to naključje ali radovednost? Ne glede na motiv, je potrebno misliti na zaščito pred neželjeno nosečnostjo in pred okužbo.

Kako poskrbim za zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami?

Spolno prenosljive okužbe so pogostejše pri mladostnikih, ki so zgodaj začeli s spolnimi odnosi in imajo večje število spolnih partnerjev. Za vse tiste, ki se podajate v svet spolnosti, ali pa ste se v njem že znašli, je zaželeno da upoštevate naslednje ABC pravilo:

 • A - bstinenca

  A - bstinenca

  Vzdržnost pri tveganih spolnih odnosih; odlaganje prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti; vzdržnost pri spolnih odnosih, dokler se partnerja ne spoznata in dokler odnos ni zaupljiv in zanesljiv; vzdržnost pri spolnih odnosih, dokler partnerja nista sposobna poskrbeti za učinkovito zaščito ob spolnih odnosih.

 • B - odi zvest/a

  B - odi zvest/a

  Zveza z enim stalnim zvestim neokuženim partnerjem in uporaba zanesljive kontracepcije. Zmanjšanje števila spolnih partnerjev.

 • C - ondom

  C - ondom

  Redna uporaba kondoma z ali brez druge zanesljive kontracepcije; cepljenje proti okužbi s HPV, saj kondom ne preprečuje okužbe s temi virusi.

Dobro je vedeti:

AIDS povzročata HIV 1 in HIV 2. Okužba se prenaša na tri načine:

 • med nezaščitenim spolnim odnosom z okuženim partnerjem;
 • z okuženo krvjo ali krvnimi produkti;
 • z okužene matere na njenega otroka pred rojstvom, med njim in kmalu po rojstvu.

Prenos virusa in s tem okužbo lahko preprečimo. Najučinkovitejši način za preprečitev prenosa s spolnimi odnosi je vzdržnost, za dva neokužena partnerja pa zvestoba. Tveganje za prenos virusa HIV se bistveno zmanjša s pravilno uporabo kondoma.

Virus HIV se ne prenaša:

 • z vsakodnevnimi družabnimi stiki na delu ali v šoli,
 • ko si stisnemo roko, se dotaknemo ali poljubimo,
 • s hrano ali vodo, po souporabi skodelic ali kozarcev,
 • s kašljanjem ali kihanjem,
 • v plavalnih bazenih ali na stranišču,
 • ne prenašajo ga komarji ali insekti.

Pomembno!

HIV je virus, ki zelo kratek čas preživi zunaj telesa.

Potek okužbe

Pri moških in ženskah lahko okužba s HIV več let poteka brez bolezenskih znakov, lahko pa se po nekajtedenski inkubaciji pojavi izpuščaj, povišana telesna temperatura, hujšanje in povečane bezgavke. Kasneje pride do naselitve sluznic z glivami in dostikrat do izbruha herpesa. Še kasneje, čez nekaj let, se zaradi zmanjšane obrambne sposobnosti organizma razmnožijo v telesu različne bakterije, glive in virusi, ki prizadenejo različne organske sisteme. Kljub intenzivnemu raziskovanju še vedno ni zdravila, s katerim bi bolezen ozdravili. S kombinacijo različnih protivirusnih zdravil infektologi ustavijo razmnoževanje virusa do take mere, da v krvi okužene osebe virusa ni moč zaznati. Tako so osebe, pri katerih je okužba s HIV prepoznana zgodaj in je okužba z zdravili pod nadzorom, nekužna, skratka, virusa ne prenaša naprej.

Testiranje, za katerega oseba sumi, da bi lahko bil rizičen, je smiselno opraviti po 14-tih dneh po dogodku. Na testiranje lahko osebo napoti izbrani osebni zdravnik (velja za osebe, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje), ali pa se oseba testira na testirnih mestih, ki so objavljena na spletni strani kajisces.si: