Skoči do osrednje vsebine

Menstruacija

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Menstruacija je znak spolne zrelosti ženske in s tem možnosti njene zanositve. Življenjsko obdobje med prvo menstruacijo (ali menarho) in zadnjo krvavitvijo (ali menopavzo ) imenujemo rodno obdobje.

Menstruacija (tudi menzes, mesečno perilo) je normalna krvavitev iz maternice, ki se pojavlja v določenih časovnih razmikih. Časovni razmik med dvema menstruacijama, štet od prvega dneva menstruacije do prvega dneva naslednje menstruacije, imenujemo menstruacijski ciklus. Normalna dolžina ciklusa je 21 – 35 dni, običajno 28 dni. Menstruacija normalno traja 3 – 7 dni. V našem okolju se prva menstruacija (menarha) pojavi med 11. in 15. letom starosti, v povprečju pa pri starosti 12,8 let. Zadnja krvavitev (menopavza) se v povprečju pojavi med 47. in 53. letom starosti.

Kdaj natančno bo nastopila prva menstruacija, je nemogoče napovedati, saj je to odvisno od številnih dejavnikov, na katere ne moremo vplivati (npr. dednost).

Menstruacijska kri je temne barve, poleg krvi pa jo sestavljajo tudi delčki odluščene sluznice maternice, sluz in bakterije. To je razlog, zakaj menstruacija ni samo kri, ampak te lahko kdaj presenetijo tudi kakšni koščki tkiva in sluzi, pomešani s krvjo.

Kako nastane menstruacija?

V vsakem menstruacijskem ciklusu se iz jajčnika sprosti jajčna celica (ženska spolna celica) in začne potovati proti maternici, kjer se pod vplivom hormonov odebeli sluznica maternice. Čas v ciklusu, ko pride do sprostitve jajčne celice iz jajčnika, imenujemo ovulacija (t.i. plodni dnevi). Ovulacija običajno nastopi približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Zadebeljena sluznica maternice predstavlja varno okolje za ugnezditev zarodka, če je med potovanjem jajčne celice proti maternici prišlo do oploditve s semenčico (moško spolno celico). Če do oploditve in ugnezditve ni prišlo, se zadebeljena maternična sluznica začne luščiti, zato se pojavi krvavitev – menstruacija. Menstruacijski ciklus je hormonsko zelo občutljiv in natančno kontroliran proces, ki je odvisen od uravnovešenega delovanja različnih organov v telesu – od posebnih žlez v možganih do jajčnikov, maternice in drugih delov rodil.

Kaj so lahko vzroki za izostanek menstruacije?

V prvih nekaj letih po nastopu prve menstruacije (menarhe) se menstruacijski ciklus še ureja, ker delovanje organov, ki pri tem sodelujejo, še ni povsem usklajeno. Poleg izostanka menstruacije se lahko pri mladostnicah v tem obdobju pojavljajo tudi neredne, šibke ali zelo močne in zelo boleče menstruacije.
Pri mladostnicah, ki že imajo spolne odnose, je ob izostanku menstruacije vedno potrebno najprej izključiti nosečnost. To narediš s testom na nosečnost, ki ga lahko kupiš v lekarni ali drogeriji.
Drugi pogosti razlogi za izostanek menstruacije pri mladostnicah so lahko še sindrom policističnih jajčnikov (zelo pogosto ginekološko obolenje), hujšanje, prekomerna telesna aktivnost, debelost, motnje hranjenja, težave s ščitnico ali stres.

Boleče menstruacije

Boleče menstruacije so zelo pogosta težava in eden najpogostejših razlogov za obisk ginekologa pri mlajših ženskah. Poslabšajo lahko kakovost življenja ženske in jo ovirajo pri vsakodnevnih opravilih.

Pogosto razlog za bolečine ni znan, redkeje so lahko razlog različna ginekološka obolenja (npr. endometrioza – stanje, pri katerem raste tkivo, podobno sluznici maternice, izven maternične votline; miomi maternice – benigni (nerakavi) tumorji maternice).

Običajno se krčevita bolečina začne pojavljati v prvem letu po menarhi (prvi menstruaciji v življenju), tipično nekaj ur pred ali takoj po začetku menstruacije in traja od 48 do 72 ur. Bolečina lahko izžareva proti križu in stegnom, pri nekaterih ženskah pa se lahko pojavijo tudi slabost, bruhanje, driska, utrujenost, glavobol in izguba zavesti. Bolečine učinkovito lajšajo zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (kot so npr. Nalgesin, Naprosyn, Brufen, ipd.), ki so na voljo v prosti prodaji v lekarnah. Najbolj pomembno je, da jih ženska vzame pravočasno – torej še preden se bolečina razplamti. Paracetamol (kot sta npr. Lekadol, Daleron) pri menstrualni bolečini ni tako učinkovit. Pred vsakršno rabo zdravil se je vedno dobro posvetovati z osebnim zdravnikom ali ginekologom. Ugoden učinek na lajšanje bolečin pa ima tudi hormonska kontracepcija, o kateri si lahko več prebereš tukaj.

Kdaj je v zvezi z menstruacijo potreben pregled pri ginekologu?

Ginekološki pregled je potreben:

  • če se prva menstruacija ne pojavi do 16. leta starosti,
  • če izostane za 3-6 mesecev po tem, ko so bile menstruacije že prisotne,
  • v primeru pozitivnega testa na nosečnost,
  • v primeru obilnih dolgotrajnih krvavitev, ki vodijo v slabokrvnost (v večini primerov pri mladostnicah obilne menstruacije, razen neugodja, sicer ne povzročajo dodatnih nevšečnosti),
  • v primeru zelo bolečih menstruacij, ki vplivajo na vsakodnevne dejavnosti,
  • pri ponavljajočih se vmesnih krvavitvah (krvavitve v času med dvema menstruacijama)
  • ali pri krvavitvah po spolnem odnosu.