Skoči do osrednje vsebine

Kdaj je najbolj primeren čas za prvi spolni odnos?

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Spolni odnos je zelo pomemben mejnik v dozorevanju človeka in naj predstavlja vrhunec zveze med dvema človekoma, ki se imata rada in se spoštujeta. Najpomembnejše je, da sta za prvi spolni odnos telesno in duševno zrela ter pripravljena oba partnerja. Prav je, da se s spolnimi odnosi začne takrat, ko nas k temu pripeljeta ljubezen in spoštovanje do partnerja, hkrati pa smo ob tem dovolj zreli, da se zavedamo možnih negativnih posledic spolnosti, kot so neželena nosečnost in spolno prenosljive okužbe.

Poleg ljubezni naj bo torej vodilo tudi varnost, t.j. zaščita tako pred spolno prenosljivimi okužbami (s kondomom) kot neželeno nosečnostjo (z različnimi metodami kontracepcije). Več o zaščiti in varni spolnosti si lahko prebereš tukaj. Dekletom se pred prvim spolnim odnosom priporoča posvet o kontracepciji pri ginekologu. Za takšen posvet  ginekološki pregled ni potreben, zato je strah pred pregledom, zlasti pri dekletih, ki spolnih odnosov še niso imela, odveč.

Pomembno je, da spolni odnos ne poteka pod kakršnokoli prisilo, zaradi dokazovanja pred vrstniki ali pod vplivom alkohola in prepovedanih snovi (drog).

 • Kot vidiš, enostavnega in enoznačnega odgovora na vprašanje, kdaj je najbolj primeren čas za prvi spolni odnos, ni. Nekaj pa zagotovo drži: Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa je žal marsikdaj prezgodaj. Neugodne posledice spolnosti se lahko odražajo v neželeni nosečnosti in spolno prenosljivih okužbah, ki lahko sprožijo različne psihološke in telesne težave ter posledice.

Mladostniki, mlajši od 15 let, osebnostno še niso dovolj zreli, da bi lahko odgovorno odločali o svojem spolnem življenju. Zakon v Sloveniji zato posebej obravnava spolna dejanja z mladostniki, mlajšimi od 15 let, in jih pod določenimi pogoji tudi kaznuje.

Ne pozabi na pasti zgodnje spolne dejavnosti

Raziskave so pokazale, da so zgodnji spolni odnosi lahko povezani:

  • s slabšo uporabo kontracepcije,
  • s slabšo zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami, ki lahko pri mladostnicah, kjer spolni organi še niso dokončno razviti, kasneje v življenju privedejo do zapletov, kot je neplodnost,
  • večjim številom spolnih partnerjev,
  • višjo stopnjo depresivnosti in samomorilnosti,
  • nižjo doseženo izobrazbo in kasneje z manjšim zadovoljstvom s spolnim življenjem
  • in različnimi oblikami tveganega vedenja, kot so kajenje, raba alkohola in drugih drog.