Skoči do osrednje vsebine

Kako se naročim na prvi ginekološki pregled?

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Da lahko opraviš ginekološki pregled, se je potrebno najprej opredeliti pri katerem od ginekologov, ki so še prosti. Seznam prostih ginekologov v tvojem kraju ali njegovi bližini je dostopen na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje

Z opredelitvijo pri ginekologu, ki pomeni podpis posebne pristopne izjave, pridobiš svojega osebnega (izbranega) ginekologa. Za to potrebuješ le zdravstveno kartico in urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Ginekologi lahko sprejemajo vsa dekleta od 13. leta dalje. Če si mlajša od 15 let, je za podpis pristopne izjave potrebna prisotnost starša oziroma skrbnika. Osebni ginekologi večinoma delujejo v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah s koncesijo, pa tudi  v bolnišnicah, vendar v tem primeru niso na voljo vse dni v tednu.

Način in čas naročanja sta odvisna od organizacije ambulante. Naročanje poteka po telefonu, preko elektronske pošte, po pošti ali osebno (kontakte za vse našteto najdeš na spletni strani ambulante, kjer so podatki običajno tudi najbolj osveženi). Za naročanje skrbijo medicinske sestre, zato je zelo pomembno, da jim ob prvem stiku podaš vse potrebne podatke o razlogih, zaradi katerih bi se želela naročiti. Tako boste s skupnimi močmi lahko določile najbolj primeren čas obiska.

Ali za prvi ginekološki pregled potrebujem spremstvo staršev?

Pri dekletih, mlajših od 15 let, je za podpis pristopne izjave za izbranega ginekologa potrebno spremstvo staršev ali skrbnikov. Za sam pogovor z ginekologom ni nič narobe, če ga opravita sama, na štiri oči. Včasih dekleta tako lažje spregovorijo, ginekolog pa si lahko ustvari jasnejšo sliko o njihovih željah ali težavah. V kolikor pa ti bo v spremstvu starša pogovor z ginekologom lažji, to jasno povej, ne glede na tvojo starost – nič ni narobe s tem.

Vsi zdravniki smo zakonsko zavezani k poklicni molčečnosti, zato je morebitna skrb, da bomo informacije o tvojem zdravstvenem stanju dajali iz ambulante, odveč. Sodelovanje s starši je praviloma potrebno pri dekletih, mlajših od 15 let.

Področji kontracepcije in umetne prekinitve nosečnosti (splava) sta v Sloveniji zakonsko posebej urejeni in načeloma velja, da obveščanje staršev oz. skrbnikov mladostnic v teh primerih ni potrebno, ker je to pravica vsake razsodne ženske. V praksi ginekologi vedno spodbujamo zaupen odnos in pogovor mladostnic s starši o ginekoloških težavah, ki jih imajo.

Ne pozabi

  • Seznam prostih ginekologov v tvojem kraju ali njegovi bližini je dostopen na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje:
  • Za opredelitev pri izbranem ginekologu potrebuješ le zdravstveno kartico in urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.
  • Za posvet z ginekologom o kontracepciji ginekološki pregled ni potreben.