Skoči do osrednje vsebine

Kaj naj storim, če je test na nosečnost pozitiven?

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Če je test na nosečnost pozitiven, skušaj ostati kar se da mirna. Lahko pišeš tudi v našo spletno svetovalnico.

Če je test na nosečnost pozitiven, skušaj ostati kar se da mirna. Priporočljivo je, da se čimprej zaupaš svojim staršem. Podpora bližnjih, vključno s fantom, je v tem obdobju izjemno pomembna in ti bo zelo olajšala tvojo pot soočanja z nosečnostjo. V kolikor pa razmere v družini ali odnos s fantom tega ne dopuščajo, se obrni na kakšno drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš. Lahko pišeš tudi v našo spletno svetovalnico.

Ne glede na to, ali je nosečnost želena ali neželena, se čimprej naroči na pregled h ginekologu, ki bo nosečnost potrdil in določil njeno višino (v tednih nosečnosti). Pri postopku naročanja medicinski sestri zaupaj prvi dan zadnje menstruacije in svojo morebitno odločitev glede nadaljevanja nosečnosti, če si jo že sprejela. Če želiš nosečnost prekiniti, se namreč ginekološki pregled opravi prej kot v primeru želene nosečnosti. Ne skrbi, ginekolog ti bo v zvezi z nosečnostjo razložil vse, kar te bo zanimalo in kar je zate pomembno. Vse odločitve, ki jih boš sprejela, moraš sprejeti sama, podpora tvojih bližnjih in fanta pa naj ti bo dodatna opora.

Ključna sporočila

  • V primeru izostanka menstruacije je potrebno narediti test na nosečnost.
  • V primeru pozitivnega testa na nosečnost (če je nosečnost želena ali neželena) se čimprej naroči na pregled h ginekologu.
  • Zaupaj ginekologu. Pojasnil ti bo vse v zvezi z nosečnostjo in morebitno prekinitvijo le-te.
  • V izogib neželeni nosečnosti in spolno prenosljivim okužbam upoštevaj ABC pristop (A- abstinenca, B- bodi zvest(a), C- condom ). Več o varnem pristopu preberi tukaj.