Skoči do osrednje vsebine

Izcedek iz nožnice (beli tok)

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Beli tok je normalen, vsakodnevni izcedek iz nožnice, ki nastane kot posledica izločanja sluzi iz žlez v nožnici. Izcedek je prozoren ali bele barve, brez vonja, ob stiku z zrakom (npr. na spodnjih hlačkah) pa se obarva rumenkasto. Zdravo sluznico nožnice naseljujejo posebne mlečnokislinske bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino in vzdržujejo kislo okolje v nožnici. Kislost nožnice je pomembna, saj preprečuje razrast škodljivih mikroorganizmov (bakterije, glivice, paraziti, virusi) v nožnici in s tem povezana vnetja. Več o tem si lahko prebereš tukaj.

Pri nekaterih dekletih je belega toka več, pri drugih manj, zato je o tem nesmiselno delati primerjave z drugimi dekleti. Na količino izcedka vpliva več dejavnikov:

Pri nekaterih dekletih je belega toka več, pri drugih manj, zato je o tem nesmiselno delati primerjave z drugimi dekleti. Na količino izcedka vpliva več dejavnikov:

  • v času ovulacije je izcedka več, sluz je prozorna in vlečljiva, kar olajša pot semenčicam v maternico in do sproščene jajčne celice
  • zaradi hormonskih sprememb je več izcedka tudi v dnevih pred menstruacijo in v nosečnosti- jemanje hormonske kontracepcije

Beli tok sam po sebi ni nevaren, lahko pa povzroča draženje kože oziroma sluznice zaradi zunanjih dejavnikov - zlasti ob nošenju sintetičnega spodnjega perila, ki zadržuje vlago in toploto, pri nošenju pretirano oprijetih, preozkih in grobih oblačil ali pri pretirani uporabi sintetičnih ščitnikov perila.

Beli tok ne zahteva posebnega zdravljenja. Občasno lahko dekleta napravijo nekajdnevno kuro z vstavljanjem posebnih svečk v nožnico, ki vsebujejo npr. mlečno ali borovo kislino, kar pomaga vzdrževati kislo okolje v nožnici.