Skoči do osrednje vsebine

Gonoreja (kapavica, triper)

Avtor: prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije

Gonoreja je zelo razširjena SPO,  ki jo povzroča bakterija z imenom gonokok (Neisseria gonorrhoeae). Podatke o razširjenosti gonoroičnih okužb za Slovenijo težko ocenjujemo, ker je kljub obveznemu prijavljanju teh okužb evidenca nepopolna.

Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Poznamo tudi gonorejo očesne veznice novorojenčkov, ki se okužijo med porodom, če ima porodnica gonorejo. Zato za preprečevanje tovrstne okužbe obvezno ob porodu vsakega novorojenčka zaščitijo s t. i. Credejevimi kapljicami. Možno je, da gonokoki povzročijo tudi okužbo drugih mest izven spolovil in rodil. V zadnjem času je več gonokoknih okužb zadnjika in žrela.

Potek okužbe

Pri moškem se po kratki, nekajdnevni dobi inkubacije (to je čas med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremljata srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno dveh tednih preide akutno vnetje v kronično. Zapleti nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka, neplodnost. Pri ženskah v začetem obdobju praktično ni bolezenskih težav. Zgodnjih znakov, ki bi govorili o morebitni okužbi, ni. Okužba tiho napreduje na notranja rodila (maternico, jajcevode), kar lahko vodi v neplodnost in izvenmaternično nosečnost.

Diagnozo gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine. Gonokokna okužba se zdravi z antibiotikom.