Skoči do osrednje vsebine

Ali prvi spolni odnos boli?

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Za nekatera dekleta je prvi spolni odnos (radi mu rečemo tudi izguba nedolžnosti) lahko neprijeten, vendar nelagoden občutek običajno kmalu postopno izgine. Na vhodu v nožnico se namreč nahaja deviška kožica (himen), ki se pri spolnem odnosu predre oziroma pretrga, ob tem pa lahko pride tudi do manjše krvavitve. Krvavitev se praviloma ustavi sama. V kolikor se ne ustavi, je potreben pregled pri ginekologu.

Deviška kožica je prožno tkivo, ki pri večini deklet kot prstan obdaja vhod v nožnico. To je razlog, da lahko dekleta še pred prvim spolnim odnosom uporabljajo tudi tampone manjše velikosti, če je to nujno potrebno. Deviška kožica je, sicer redkeje, lahko tudi v obliki membrane (opne) s številnimi luknjicami, ki omogočajo odtekanje menstrualne krvi, vendar lahko onemogočijo spolni odnos. Pri poskusu spolnega odnosa je v tem primeru prisotna močnejša bolečina, lahko tudi krvavitev, zato je potreben pregled in manjši kirurški poseg pri ginekologu.

Ne pozabi

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa je (žal) marsikdaj prezgodaj. Neugodne posledice spolnosti se lahko odražajo v neželeni nosečnosti in spolno prenosljivih okužbah, ki lahko sprožijo različne psihološke in telesne težave ter posledice.