Skoči do osrednje vsebine

Ali lahko zanosim pri prvem spolnem odnosu?

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Lahko.

  Lahko.

  Zanositev je možna tudi pri prvem spolnem odnosu in tudi v primeru, ko ni prišlo do vstavitve (penetracije) spolnega uda v nožnico – dovolj je že prenos semenske tekočine na vhod nožnice, saj je v enem mililitru semenske tekočine prisotnih na milijone semenčic, ki si lahko utrejo pot do maternice in oplodijo jajčno celico. Zanositev je možna tudi v primeru, ko ni prišlo do izliva semenske tekočine v nožnico, na primer pri prekinjenem spolnem odnosu – ob tem lahko namreč pride do izliva t.i. predsemenske tekočine (predizliva), česar fant ne občuti, tekočina pa lahko vseeno vsebuje semenčice.

Dekletom se pred vstopom v spolnost priporoča posvet o kontracepciji pri ginekologu. Za ta posvet ginekološki pregled ni potreben, zato je strah pred pregledom, zlasti pri dekletih, ki spolnih odnosov še niso imela, odveč. O kontracepciji si več lahko prebereš tukaj.

V katerem času menstruacijskega ciklusa je zanositev najbolj verjetna?

Zanositev je možna kadarkoli  v menstruacijskem ciklusu – najbolj verjetna je v času ovulacije, najmanj verjetna pa v času menstruacije. Ovulacija je tisti del menstruacijskega ciklusa, ko se iz jajčnika sprosti jajčna celica in začne po jajcevodu potovati proti maternici. Če na tej poti sreča semenčico, pride do oploditve in nastanka zarodka, ki se ugnezdi v maternico (od tod izhaja tudi izraz »plodni dnevi«).

Pri ženskah z rednimi menstruacijskimi ciklusi, dolgimi 28 dni, ovulacija običajno nastopi približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Dolžina ciklusa se šteje od prvega dneva menstruacije do prvega dneva naslednje menstruacije. Bolj kot so menstruacijski ciklusi oziroma menstruacije neredne, težje je napovedati, kdaj bo nastopila ovulacija. Pri mladostnicah se menstruacijski ciklusi lahko urejajo še nekaj let po nastopu prve menstruacije (menarhe). Prav tako je lahko ovulacija nepredvidljiva tudi pri tistih mladostnicah z na videz urejenimi menstruacijami.

Ne pozabi

 • odločitev za prvi spolni odnos med dvema telesno in duševno zrelima partnerjema naj temelji na ljubezni in medsebojnem spoštovanju,
 • dekletom se pred vstopom v spolnost priporoča posvet pri ginekologu o kontracepciji,
 • na spolni odnos se partnerja pripravita in ustrezno zaščitita pred neželeno nosečnostjo (s kondomom, različnimi oblikami kontracepcije, o katerih si lahko več prebereš tukaj (link)) in pred  spolno prenosljivimi okužbami (s kondomom),
 • spolni odnosi (prvi in naslednji) naj ne potekajo pod kakršnokoli prisilo,
 • v primeru krvavitve po prvem spolnem odnosu, ki se ne ustavi, je potreben pregled pri ginekologu,
 • tudi pri prvem spolnem odnosu lahko pride do zanositve,
 • zanositev je možna kadarkoli v menstruacijskem ciklusu – najbolj verjetna je v času ovulacije, najmanj verjetna pa v času menstruacije.