Skoči do osrednje vsebine

Spolnost

Spolnost in spolno zdravje sta v središču pozornosti odraščajočih otrok in mladostnikov, še zlasti v obdobju, ki mu pravimo puberteta. Kako tudi ne – nenadoma se znajdeš v vrtincu burnih telesnih sprememb in viharnih čustev, prebujanja spolnih potreb in želja, oblikovanja spolne identitete in usmerjenosti, prvih ljubezenskih izkušenj,...
Se odločaš za prvi spolni odnos in si želiš, da bi bil varen, prijeten in brez neprijetnih posledic? Morda razmišljaš o obisku ginekologa in kje ga najti? Če je tako, si na pravem mestu. Vabimo te k branju o vsem tem in še čem.

Članki

 • 69345767 m normal none

  Miti in resnice o spolnosti – preveri svoje informacije

  Tematike o spolnosti so v obdobju odraščanja lahko zelo vznemirljive in nove, še posebej, če jih obkrožajo skrivnostnost, tabuji in prikrivanje. V vsej radovednosti odkrivanja tematik o spolnosti se nam pogosto pojavi vprašanje, kje pravzaprav sploh poiskati prave in verodostojne informacije.

 • Humani papilomavirusi (HPV)

  Je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki se v 30 % do 40 % lahko pri mladostnikih pojavi že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu.

 • Kontracepcijske tablete

  Kontracepcijske tablete večinoma vsebujejo kombinacijo obeh ženskih spolnih hormonov.

 • Slovar spolne vzgoje

  Soglasje, klitopismenost, spletne zmenkarije, seks pozitivnost, doxing, sekstanje, skrivna odstranitev kondoma ali stealthing, doxing, nenavadne spolne prakse ali kink, maščevalna pornografija in mojster zapeljevanja so izrazi, ki jih morda uporabljate, poznate ali pa za njih slišite prvič. Kaj pomenijo in kakšne prakse opisujejo?

 • Postajam ženska

  Si se znašla sredi burnih telesnih in čustvenih sprememb, ki te begajo?

 • Spolno nasilje – kako ga prepoznam in kaj lahko storim?

  Preberi kakšno vlogo ima v spolnosti privolitev ter kaj je spolno nasilje in kako ga prepoznaš.
  Poskrbi zase, za svojo varnost in nedotakljivost lastnega telesa.

 • Menstruacija

  Menstruacija je znak spolne zrelosti ženske in s tem možnosti njene zanositve.

 • Kdaj je najbolj primeren čas za prvi spolni odnos?

  Spolni odnos je zelo pomemben mejnik v dozorevanju človeka in naj predstavlja vrhunec zveze med dvema človekoma, ki se imata rada in se spoštujeta.

 • Ali lahko zanosim pri prvem spolnem odnosu?

  Dekletom se pred vstopom v spolnost priporoča posvet o kontracepciji pri ginekologu.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje