Skoči do osrednje vsebine

Čas praznikov je lahko čaroben kljub šolskim obveznostim

Avtor: Urška Pisar, mag. psihologije

Čas praznikov in počitnice, ki se zvrstijo v tem času, običajno povezujemo z več prostega časa -za druženje, počitek in različne aktivnosti, za katere v šolskem obdobju zmanjka časa. Ne glede na to pa se po počitnicah nadaljuje normalno šolsko delo, na katerega se je potrebno pogosto pripraviti že med samimi počitnicami. Ampak … kako naj se motiviram? Kako naj uskladim prosti čas in delo za šolo? Mi bo sploh ostalo kaj od počitnic? So to morda vprašanja, ki si jih kdaj zastavljaš tudi ti?

Ne glede na obveznosti, ki te čakajo, si lahko med počitnicami odpočiješ in najdeš čas za aktivnosti, ki te osrečujejo. Obenem pa lahko opraviš najnujnejše šolsko delo, da bo tudi vrnitev v šolo prijetnejša.  Tudi z nekaj dela bodo tvoje počitnice lahko čarobne.

Trije nasveti, ki ti lahko pomagajo pri usklajevanju prostega časa in šolskih obveznosti.

 • 1. Pred začetkom počitnic si oblikuj koledar obveznosti.

  1. Pred začetkom počitnic si oblikuj koledar obveznosti.

  Dobro je, da pred počitnicami preveriš in veš, katere obveznosti te čakajo po koncu praznikov. Na podlagi tega si ustvari seznam vseh obveznosti, ki jih moraš opraviti čez praznike. Za vsako izmed obveznosti opredeli, koliko časa ji moraš nameniti; prav tako jih lahko razvrstiš po težavnosti. Enostavnejše obveznosti si lahko npr. razporediš na dan, ko bo na voljo manj časa, med tem ko lahko težje prihraniš za dneve, ki bodo najmanj napolnjeni. Dobro je, da si čim bolj konkretno zabeležiš in določiš, katere obveznosti boš opravil_a na kateri dan. Lahko si poskusiš oblikovati koledar novoletnih počitnic, kjer za vsak dan posebej opredeliš, kaj te čaka. Pri tem je pomembno, da si vzameš tudi kakšen dan brez vseh obveznosti oz. dan z najmanjšim številom obveznosti, ko počneš to, kar te najbolj razvedri. Tudi tega označi v koledarju, saj te lahko že misel na povsem prost in sproščujoč dan dodatno motivira.

 • 2. Postavi si cilje in sledi svojemu napredku pri opravljanju obveznosti.

  2. Postavi si cilje in sledi svojemu napredku pri opravljanju obveznosti.

  Priporočljivo je, da si glede obveznosti postaviš cilje. Morda že poznaš pristop, ki mu pravimo S.M.A.R.T? Tvoji cilji naj bodo specifični, merljivi, dosegljivi, realistični in časovno opredeljeni. Če moraš čez počitnice npr. prebrati knjigo in ti branje ni ravno pri srcu, si lahko postaviš več manjših ciljev – za knjigo, ki ima 300 strani, lahko načrtuješ takole: »V tednu od 26. 12. do 31. 12. bom vsak dan prebral_a 50 strani knjige.«. Tako končni cilj, branje knjige, razdeliš na 6 manjših ciljev (50 strani knjige na dan). Vsak dan, ko dosežeš manjši cilj, veš, da si korak bližje h končnemu cilju, kar te lahko dodatno motivira. Na ta način lažje slediš svojemu napredku, saj vidiš, koliko je že opravljeno in kaj te še čaka.

 • 3. Pri opravljanju obveznosti si lahko pomagaš z različnimi motivacijskimi strategijami.

  3. Pri opravljanju obveznosti si lahko pomagaš z različnimi motivacijskimi strategijami.

  Pomembno je, da si za šolsko delo ustrezno motiviran_a. Pri tem si lahko pomagaš z različnimi motivacijskimi strategijami. Ena izmed teh strategij – postavljanje manjših oz. kratkoročnih ciljev, je opisana že zgoraj. Poskusiš lahko tudi s strategijo posledičnosti (1). To pomeni, da se motiviraš s  samonagrajevanjem (primer: »Ko preberem 50 strani knjige, si bom ogledal_a božični film.«). Nagrade naj izhajajo iz tvojih želja, saj te bodo lahko le tako motivirale. Pomembno je tudi, da premišljeno načrtuješ čas in izbereš ustrezen prostor za delo, da boš lahko maksimalno učinkovit_a  (npr. da opravljaš obveznosti v tistem delu dneva, ko ti najbolj ustreza in da za opravljanje obveznosti izbereš prostor, kjer se lahko zbereš).

Pri načrtovanju učnih obveznosti v času počitnic lahko izhajaš iz zgornjih smernic. Vsekakor pa je smiselno in priporočljivo, da pri načrtovanju izhajaš tudi iz svojih lastnih in do sedaj že uveljavljenih načinov šolskega dela in motiviranja, ki so se zate izkazali kot učinkoviti. Pri tem seveda ne pozabi na počitek, druženje ter vse tiste aktivnosti, ki te osrečujejo. Pomembno je, da v tem prazničnem času najdeš tudi čas za tiste posameznike, s katerimi ti je lepo.  

Vir:

 Juriševič, M. (2012). Motiviranje učencev v šoli. Ljubljana: Pedagoška fakulteta.