Skoči do osrednje vsebine

Moje telo in zdravje

Naše telo je čudovito usklajen mehanizem, ki nam omogoča, da se gibamo, čutimo, mislimo, ljubimo in ustvarjamo. Ko odraščaš, se tvoje telo močno spreminja. Lahko te razveseljuje ali spravlja v slabo voljo, dvome in strahove, kot na primer "je velikost prava", "je teža prevelika", "kaj in koliko jesti", "je to, kar se mi dogaja, bolezen", "zakaj mozolji ravno na mojem obrazu"… Beri naprej, najdeš lahko veliko zanimivega.

Članki

 • 153486951 l normal none

  Zakaj je pred spanjem bolje pojesti jogurt kot zrezek?

  Ali veš, da so tudi tvoje prehranjevalne navade pomembne za to, kako dobro spiš?
  V tem prispevku raziskujemo, kako lahko nekatera živila spodbujajo, druga pa škodljivo vplivajo na tvoje spanje - še posebej, če jih uživaš ob neprimernem času.

 • 136638202 l normal none

  Ali sem zaradi pomanjkanja spanja lahko bolj osamljen?

  Spanje ni samo čas, ko tvoje telo počiva, ključno je tudi za tvoj miselni in čustveni razvoj. Kot mladostnik, mladostnica se verjetno soočaš s številnimi izzivi in spremembami, kakovosten spanec pa je v tem dinamičnem obdobju lahko tvoj pomemben zaveznik. Ne samo, da ti pomaga pri koncentraciji in učenju, vpliva tudi na tvoje razpoloženje in počutje v družbi drugih.

 • 105742536 l normal none

  O pomanjkanju spanja, možganih in šolskih ocenah

  Ali ti je poznan občutek, ko se skušaš učiti, pa imaš v glavi le »meglo«? Ali ko v šoli strmiš v test in se ti zdi, da je tvoja glava čisto prazna? Verjetno smo se vsi že kdaj znašli na tej točki. A ugani, kdo je pogosto glavni krivec za te neprijetne trenutke?

 • 205248266 l normal none

  Modra svetloba in spanje: kaj bi morali vedeti vsi mladostniki?

  Ali že poznaš skrivnost o modri svetlobi in njenem vplivu na tvoje spanje? Če ne, predlagam, da sedaj skupaj raziščemo to barvito, a zelo pomembno temo za vse nas, ki živimo v 21. stoletju.

 • rutina spanja

  Kako ujeti pravi ritem budnosti in spanja za uspešno šolsko leto

  Vrnitev v ustaljen urnik budnosti in spanja se po poletnih počitnicah morda sprva zdi zastrašujoča naloga, ki pa si jo lahko z nekaj preprostimi koraki zelo olajšaš. Ta prispevek lahko služi kot vodnik za ponovno vzpostavitev nadzora nad vzorci spanja.

 • Spanje in zdravje plakat A4 tisk 01 OBREZANO

  Koliko in kakšno spanje potrebujemo v obdobju mladostništva

  Kaj če bi vam povedala, da bi lahko ena sama preprosta dnevna navada izboljšala vaše počutje, vas naredila boljše nogometaše in plesalke, zmanjšala vaše občutke stresa in tesnobe, prepolovila verjetnost, da bi bili udeleženi v prometni nesreči ter zmanjšala možnost, da bi imeli akne ali katero od resnejših zdravstvenih težav, npr. sladkorno bolezen?

 • moon gf06f3494d 1920

  Zakaj se mladostniki tako težko naspite?

  Večinoma mladostniki potrebujete med 8 in 10 ur spanja vsako noč. Dovolj spanja je nujno tako za tiste, ki si želite zmagati v igri košarke, kot za tiste, ki bi radi v šoli dobro odpisali matematični test. Na žalost pa številni mladostniki ne spite dovolj.

 • rokavica

  Ugotovi, ali si dovolj naspan/a?

  Če si mladostnica, če si mladostnik, obstaja velika verjetnost, da dnevno ne dobiš dovolj kakovostnega spanja. O najpogostejših razlogih za premalo spanja lahko več izveš tukaj. V nadaljevanju lahko tudi ti pri sebi preveriš, ali spiš premalo.

 • jat lag

  Potovanje čez ocean ali nulta ura … jet-lag in tvoj občutek za čas

  Ti je znano, kdaj se nam zgodi tako imenovani jet-lag? In kdaj govorimo o socialnem jet-lagu? Oba pojma sta povezana s tvojo notranjo uro in spanjem.