Skoči do osrednje vsebine

Družina, prijatelji in vrstniki

Odnosi s starši, prijatelji in vrstniki, predstavljajo središče otrokovega in mladostnikovega sveta. V obdobju odraščanja se spremenijo tako po kakovosti kot po količini. V odnosih s starši si želiš osamosvojitve in manj nadzora, sprašuješ se zakaj mi ne zaupajo, zakaj spet težijo, zakaj vsem pustijo, samo meni ne,... Z vrstniki in prijatelji se odnosi krepijo, poglabljajo, pripadnost skupini se veča, pojavijo pa se tudi nesoglasja in razočaranja. Le ta lahko vodijo tudi do različnih oblik nasilja. Odnos je igra med vsaj dvema osebama. O tem, kako jo odigrati v korist obeh ali vseh, si preberi tukaj.

Članki

 • divorce g2cfec0477 1280

  Moja starša se ločujeta

  Kadar pride do ločitve staršev, je povsem normalno, da se počutimo neprijetno in lahko doživljamo veliko stresa. Ampak vedi, da ni potrebno, da greš čez težke trenutke sam/a.

 • girl g291bc0b61 1920

  Mami, oči, imam problem. Se lahko pogovorimo?

  'Iskanje pomoči ni znak šibkosti. Je znak poguma, da priznamo, ko nečesa ne znamo in smo se pripravljeni naučiti nekaj novega.

 • family g73f1b6e49 1920 v2

  Okrepimo vezi, imejmo se radi!

  Družino tvorijo odnosi in naši bližnji. Ne moremo jih zamenjati. In ne glede na to, kako smo včasih lahko jezni drug na drugega, se še vedno imamo radi.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje