Sindrom razdražljivega črevesa?

Vprašanja na tosemjaz.net.
pikapoka133

Sindrom razdražljivega črevesa?

ObjavaNapisal pikapoka133 » 11 Maj 2014 15:43

Živjo!

Že slabo leto imam probleme z želodcem in črevesjem. Zdravnik mi ne zna pomagat, ker pravi da je vse posledica stresa in ker mu ne gre dopovedat, da imam trenutno lepo obdobje v svojem življenju in se ne sekiram, sem se ga odločila menjati.
Ampak še vseeno težave se nadaljujejo.. Ker z zdravniki ni nič, sem se odločila raziskati po internetu in sklepam, da bi lahko imela sindrom razdražljivega črevesa. V zadnje pol leta sem imela vsaj 5x drisko, več kot v celem življenju prej, nikoli se ne izpraznim do konca, torej očitno sem tudi zaprta, velikokrat sem napihjena, vsak dan me boli v predelu črevesja ("šraufa me")..
Vse skupaj je zelo moteče, saj moram vedno preden kam grem sedeti na wcju 4 ure prej saj moram it 6x (ne gre vse naenkrat) pa še to ni dovolj in me boli in tišči med delom oz kamorkoli grem, karkoli delam.
Zelo pazim na prehrano, pa če še ima kdo kakšen nasvet kaj je dobro za uravnavo prebave, se ne bi branila. Pijem pa tudi Molkosan v prahu za uravnavanje črevesne flore.

Prosim, prosim če ima kdo kakšen nasvet kako bi situacijo vsaj malo izboljšala :)

Lep dan še naprej!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sindrom razdražljivega črevesa?

Uredništvo » 15 Maj 2014 08:01

Pozdravljena!

Diagnoza Sindrom iritabilnega kolona (razdražljivega črevesja) se postavi, če se izključijo vsi ostali vzroki bolečine v trebuhu, driske in/ali zaprtja. Ali so bile pri tebi že opravljene kakšne preiskave trebuha in kaj so pokazale?

Kako paziš na prehrano? Kaj ješ? Ali poješ veliko mlečnih izdelkov? Vsi ti tvoji simptomi bi lahko bili posledica laktozne intolerance. To je pomanjkanje encima, ki razgrajuje mlečni sladkor. Če jih poješ veliko, potem ti svetujem, da vsaj en mesec uživaš mlečne izdelke brez laktoze. Če bo težav bistveno manj, potem je to najverjetneje to. Ampak najbrž si že to poskusila, ne?

Ali imaš še kakšne druge težave? Ali je kdaj bila v blatu kri ali sluz?

Zdravnik je najbrž na sindrom iritabilnega kolona že posumil, pri njem je vzrok še neznan oz. je najverjetneje psihogen. Zelo pogosto ga imajo osebe, ki so pod stresom, zato te je zdravnik to vprašal. Odziv telesa na stres je lahko velik in ni ga za zanemariti.

Lepo bodi,
Tina Milić, dr.med.,
specializantka pediatrije