spondiloza

Vprašanja na tosemjaz.net.
enigma17

spondiloza

ObjavaNapisal enigma17 » 27 Mar 2008 20:50

Lep pozdrav!

Pišem Vam zaradi mame, ki je stara 44 let in pred kratkim je dobila izvid samoplačniškega slikanja hrbtenice - začetna deformantna spondiloza z manjšimi dorzalnimi osteofiti od višine C3 navzdol. Naročila se je tudi na pregled pri fizioterapevtu. Zanima naju kako si lahko pomaga, kaj je zanjo v tem primeru najbolj koristno.

Najlepša hvala za odgovor!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: spondiloza

Uredništvo » 01 Apr 2008 08:06

Odgovor svetovalke
_______________

Spondiloza je proces staranja hrbtenice, ki se kaže z degenerativnimi spremembami (obrabo) medvretenčnih ploščic. Gre za nevnetno obolenje. Za proces je značilna tvorba tako imenovanih osteofitov (kostnih trnov). Osteofiti ne povzročajo bolniku nobenih posebnih težav, dokler ne začnejo pritiskati na korenino živca. Pri tvoji mami so prizadeta vratna vretenca od tretjega vratnega vretenca navzdol. Bolnik s spondilozo ima lahko bolečine različne jakosti (v vratu, ramah, glavobol) in motnje gibljivosti.

Zdravljenje je namenjeno predvsem lajšanju bolečin, v ta namen zdravniki predpišemo bolniku zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, svetujemo tudi masažo vratu s sredstvi, ki blažijo bolečine in izboljšajo prekrvavitev in seveda program fizioterapije (ki ga bo mami predpisal fiziater ali osebni zdravnik).

Mama naj si zapomni vaje za vratno hrbtenico in jih izvaja večkrat na dan, da bo okrepila vratne mišice, s tem bo izboljšala gibljivost vratne hrbtenice in ublažila bolečine.

Lep pozdrav tebi in tvoji mami,

asist.prim.Jana Govc Eržen, dr.med.,
specialistka splošne medicine
BorisC

Re: spondiloza

ObjavaNapisal BorisC » 13 Nov 2009 23:54

Pozdravljeni,pred kratkim sem bil v Rogaški Slatini na RTG slikanju svoje hrbtenice in so odkrili začetno spondilozo.In slike sem nesel k svojemu zdravniku,in mi je rekel da ni nič hudega..čeprav se gibam omejeno zaradi teh bolečin v križu,posebej zjutraj ko vstanem.Delam pa fizično delo v službi in nočem pretiravati.Nobenega zdravila mi ni dal ali kaj podobnega,to pomeni da moram še delati naprej s svojimi bolečinami.Prej včasih sem se ukvarjal s športom aktivno,in zdaj ne zmorem več toliko se gibati.Ne vem kaj naj naredim glede tega?Ali naj grem k drugemu zdravniku po drugo mnenje?Ker težko fizično delam,zato moram spraševati kako naprej.Sem invalidna oseba oz.gluha oseba,in zadnje čase delam nadure..in kolikor vem,da ni treba delati nadure po pregledu zdravniške komisije če na delovnem mestu lahko poslabša zdravstveno stanje.Prosim za odgovor in vesel bi bil prijetnega odgovor.

Hvala in lep pozdrav,Boris
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: spondiloza

Uredništvo » 14 Dec 2009 14:26

Odgovor svetovalca
________________

Spoštovani!

Začetna spondiloza bi lahko povzročala bolečine, ni pa nujno, da je to dejanski vzrok bolečin pri vas.
Najbolj relevantno mnenje bi verjetno podal klinični specialist ortoped.
Še naprej morate stremeti k temu, da se čim bolj gibljete oz. ukvarjate s športom. Analgetiki so priporočljivi ob hujših bolečinah, v najnižji še zadostni dozi.

Glede ocene primernosti vašega delovnega mesta ne morem reči kaj konkretnega. Ustreznost zagotavlja pooblaščeni specialist medicine dela, v primeru napotitve na senat invalidske komisije pa slednja poda zavezujoče omejitve ki jih mora delodajalec upoštevati.

Vsekakor pa ima vsak delavec pravico do dela na delovnem mestu ki ne poslabša njegovega zdravstvenega stanja.

Lep pozdrav,
asist. Marko Drešček, dr.med.
specialist družinske medicine