Ponovitev

Vprašanja na tosemjaz.net.
nusa::tsj

Ponovitev

ObjavaNapisal nusa::tsj » 11 Apr 2002 21:30

Zanima me kaksno mnenje imate o tem, da z nekom, s katerim si bil, zacnes ponovno vezo. Lahko to uspe ali je ze v naprej obsojeno na propad?
smrketa::tsj

Re: Ponovitev

ObjavaNapisal smrketa::tsj » 13 Apr 2002 20:34

Čao!
mislim da je vse odvisno od razloga zakaj sta prvič končala.Če sta prvič končalaker te je preveral potem definitivno ne,kpomoje da kdor enkrat vara vedno vara.Sama sem hodila dvakrat z istim tipom a se v druge ni najbolje obneslo saj e bilo tako da sem bila jaz vanj,a on ne vame.Poznam prijateljico ki je dvakrat hodila s tipom in je bil obakrat ful vanjo in jima je vedno ratal končala sta le zato ker je šel on na srednjo šolo ona pa bo še vedno v osnovni in se jima ne bi obneslo.Torej če te fant ni prevaral,ti ni lagal je moj predlog da hodita le če si prepričana da te ima rad.Jaz verjamem da so take zveze možne.

Pozdravček in upam da se boš prav odločila
odgovor svetovalca::tsj

Re: Ponovitev

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 22 Apr 2002 10:38

Draga Nuša!

Na tvoje vprašanje ni enoznačnega odgovora. Ponovna zveza lahko uspe ali pa tudi ne, kar je odvisno od več dejavnikov.
Na prvo mesto bi postavil vzrok, zakaj je zveza, ki je obstajala, razpadla. Lahko je razpadla zaradi konfliktov in nesporazumov, ki jih nista uspela razrešiti, Vajina zveza je sicer postala nevzdržna, razšla sta se, ostala so pa čustva eden do drugega pri vaju obeh. Sicer sta se razšla, vendar sta še vedno imela rada eden drugega. V takšnem primeru lahko ponovna zveza uspe in ni nujno že vnaprej obsojena na propad. Vendar mora biti za to izpolnjen nujni pogoj in sicer, da svoje prejšnje medsebojne konflikte in nesporazume razrešita, jih preko medsebojnega odkritega pogovora razčistita, pojasnita in jih odpravita. Vzajemno si morata tudi razčistiti, torej z razpravljanjem ugotoviti pravo vsebino, bistvo vzrokov prenehanja vajine prejšnje zveze. Seveda pa se pri tem ne smeta medsebojno obtoževati, ampak morata poiskati in si pojasniti vzroke. Pogovoriti se morata o vajinih pričakovanjih v prejšnji zvezi, o njihovem uresničevanju oziroma neuresničevanju, pa tudi o vajinih pričakovanjih glede vajine nove zveze. Ob takšnem pregledu in obračunu (»bilanci«) vajinih medsebojnih konfliktov in nesporazumov v vajinih medsebojnih odnosih vajine prejšnje zveze in njenega razpada ter seveda ob temeljnem pogoju, da se imata resnično rada, lahko vajina ponovna zveza uspe.
Če pa je vajina prejšnja zveza razpadla zaradi prenehanja medsebojnih čustev pri enem ali pri drugem (prenehanje zaljubljenosti oziroma ko zaljubljenost ne preraste v ljubezen), pa seveda morebitna vajina nova zveza ne more uspeti. Pri tem pa zunanji povod prenehanja vajine prejšnje zveze (n. pr. prevara) niti ni pomemben.

Brane But, univ. dipl. psih.