čustva

Vprašanja na tosemjaz.net.
Daša::tsj

čustva

ObjavaNapisal Daša::tsj » 22 Nov 2001 21:37

Živjo!
Na tej strani sem prvič in zelo me zanima, kako naj pokažem kaj čutim, saj sem zelo zaprta oseba in kadar sem v moški bližini, mi je vedno zelo nerodno in skoraj vedno zinem kaj neumestnega, tako, da mi je zelo nerodno.
Želim pa se tudi naučiti, da bi se znala obvladati, saj se zavedam, da sem zelo temperamentna, ko gre za to, da me fant, ki mi je všeč, zafrkava.
Takrat, ali pa ob kaki drugi priložnosti, če me zafrkava kdo drug, se:
ali zaprem vase in poskušam ne poslušati, pa me vseeno prizadene, ali pa postanem zelo hladna in mu zabrusim nazaj kaj takega, za kar vem, da ga bo zelo prizadelo.
Seveda mi je potem zelo žal, a tega se ne da več popraviti.
Kaj naj storim, da bom znala pokazati svoja čustva, toda na pozitiven način?
odgovor svetovalca::tsj

Re: čustva

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 03 Dec 2001 16:26

Draga Daša!

V obdobju dozorevanja se postopoma oblikuje tudi odnos do nasprotnega spola. V puberteti je odnos sprva še ambivalenten. Gre za hkratno prisotnost obeh protislovnih čustev: po eni stani si dekle želi družbe, druženja in bližine fantov, po drugi strani pa ji je še nerodno, ne ve točno, kaj bi govorila, kako bi reagirala, kako bi se obnašala, v fantovski družbi se počuti večkrat še nelagodno in se takšni družbi izmika. Fantovske družbe si torej dekle hkrati želi in ne želi.
Sčasoma pa dekle postaja vse bolj samozavestno, postopoma se zaveda in sprejema sebe kot celovito osebnost (duševno in telesno!) in dozoreva tudi v odnosu do nasprotnega spola. V fantovski družbi se vse bolj zna obnašati, reagirati na vsakršne izzive, ni ji več nelagodno in nerodno. Daša, sčasoma boš vedno bolj sigurna vase in samozavestna, v fantovski družbi pa boš kos vsem izzivom.

Brane But, univ. dipl. psih.