pesimist

Vprašanja na tosemjaz.net.
peter::tsj

pesimist

ObjavaNapisal peter::tsj » 29 Avg 2001 15:17

Spoštovani!

Naj povem, da sem izredno pesimističen človek in da ob vsaki še tako mili situaciji pomislim na najhujše. Z dekletom sva bila skupaj približno dva meseca in imela spolne odnose - tudi nezaščitene. Potem sem jaz sam pri sebi zagnal paniko, v zvezi z okužbo z virusom HIV čeprav dekle ni bilo nič sumljivo. Odločil sem se za test. Ta je pokazal negativno in tisti moment sem bil najsrečnejši na svetu. Potem čez nekaj mesecov pa se je začelo najhujše: dvomi, more, predsodki... Naslednja vprašanja me najbolj morijo.

Ali je možno, da je sestra slučajno uporabila kakšno iglo od predhodnika, ker nisem videl, da bi jo vzela iz papirja oz nisem bil pozoren, vem samo,da ni bila od predhodnika tik pred mano?

Ali je možno, da določene igle niso v celofanu?
Koliko časa preživi virus HIV izven telesa - približno koliko minut?

Za odgovore se lepo zahvaljujem in Vas pozdravljam
odgovor zdravnice::tsj

Re: pesimist

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 30 Avg 2001 09:03

Spoštovani pesimist,

mislim, da si si dal še premilo oznako svojega duševnega razpoloženja. Torej, lahko si brez skrbi glede igel in brizg, ki se v zdravstvu uporabljajo v Sloveniji. Vsi ti predmeti so za enkratno uporabo, sterilni, po uporabi se zavržejo. Igle so pred uporabo zaščitene s plastičnim ovojem tovarniške izdelave. Zato si ne beli glave z morebitno možnostjo okužbe preko medicinske opreme.

Kar pa se tiče preživetja virusa HIV izven telesa, ti točnega odgovora ne morem podati. Preživetje je odvisno od okoliščin, kjer se virus nahaja. To so minute, ure…
Glede na že opravljeno testiranje ti svetujem, da o okužbi ne premišljuješ več.

Pa lep pozdrav,
mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije