Skrbi me

Vprašanja na tosemjaz.net.
Skrbi ne

Skrbi me

ObjavaNapisal Skrbi ne » 09 Jan 2022 20:38

Naj ne bo objavljeno javno...

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Skrbi me

Uredništvo » 11 Jan 2022 11:58

Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena,

najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico.

Pišeš, da si si zelo želela, da bi tvoj fant na Instagram objavil tvojo sliko. Ker tega ni želel, si bila zelo razočarana in si imela številne težave - glavobol, brezvoljnost, slabost, bruhanje itd. Praviš, da bi ti to pomenilo zelo veliko, saj bi s tem drugim pokazal, da sta par. Verjamem, da je situacija ki jo opisuješ, zate res težka in ti vzbuja številne dvome kot tudi negativna čustva. Žal mi je, da si morala svoj rojstni dan preživeti na tako neprijeten način.

Vsebine, ki jih ljudje objavljamo na družbena omrežja se zelo razlikujejo, prav tako pa se razlikujemo v tem, koliko smo se pripravljeni razkriti pred drugimi. Na podlagi tega, kar si napisala o fantu, sklepam, da ne želi javno izpostavljati svojega življenja (ker objavlja samo avtomobile). Pomembno je, da vsak deli toliko, kolikor mu je prijetno. Bi ti pa predlagala, da sama razmisliš o tem, zakaj ti je tako pomembno, da bi fant objavil tvojo sliko. Bi bila to zate potrditev vajinega odnosa; zakaj želiš, da ljudje na družbenih omrežjih vidijo, da sta par; bi se počutila bolj varno v zvezi; bi zadostovala samo ena slika ali bi pričakovala, da je teh slik vedno več? Na drugi strani pa lahko vprašaš tudi svojega fanta, zakaj si on ne želi objavljati takšnih slik. Iz vajinih odgovorov lahko pravzaprav sklepata na to, kje v vajini zvezi je potrebno še delati. Verjamem, da bi bila njegova objava zate kot neka potrditev vajinega odnosa, vendar sem prepričana, da lahko najdeta kompromis. Kompromis, kjer bosta našla še druge načine za potrditev vajinega odnosa in bodo ti načini ugajali obema. Pomembno je, da se v zvezi počutita razumljena in sprejeta, zato verjamem, da si predstavljaš kako bi bilo tebi, če bi te fant silil v nekaj, kar si ti ne bi želela (pa ne zato, ker ga ne bi imela rada, temveč zato, ker to npr. ne bi bilo v skladu s tvojimi prepričanji ali pa bi ti bilo to povsem brez veze).

Te pa zelo spodbujam, da se o svojem doživljanju pogovoriš s fantom in mu predstaviš svoj pogled na situacijo. Pri tem pa seveda upoštevaš to, da se lahko njegovo mnenje razlikuje in to tudi spoštuješ. Tako bosta lahko skupaj poiskala rešitve, ki bodo ustrezale obema.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)
Se vedno isto misli

Re: Skrbi me

ObjavaNapisal Se vedno isto misli » 14 Jan 2022 06:30

To tut naj nebo javno...
// izbrisano v uredništvu //
Prosimvas

Re: Skrbi me

ObjavaNapisal Prosimvas » 14 Jan 2022 07:55

Tega tud ne objavit...
Se opravicujem se enkrat vam pisem jaz mam depresijo ...

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Skrbi me

Uredništvo » 17 Jan 2022 08:06

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

ob prebiranju tvojih zapisov sem dojela, da ti je res hudo. Žal mi je, da se počutiš tako manjvredno, zlomljeno, potrto ter da vedno pomisliš na najslabše. Verjamem, da ti to resnično otežuje tvoj vsakdan in da več ne veš kako postopati in kako prenehati s takšnim mišljenjem. Kljub vsemu pa sem zelo vesela, da znaš opaziti tudi pozitivne vidike – npr. kako je fant dober do tebe, kaj vse je pripravljen narediti zate itd. Čeprav je težko, bi bilo dobro, da bi skušala iz vsake situacije, ki se ti pripeti v dnevu, izluščiti le najboljše. Ker pa se zavedam, da slednje ni najbolj enostavno, ti svetujem, da se obrneš na kakšnega usposobljenega strokovnjaka, ki ti bo pomagal prepoznati te misli in ti bo pomagal tudi pri spreminjanju le-teh.

Ker si veliko pisala o tem, da težko prenehaš razmišljati o vseh možnih scenarijih, ki bi se lahko zgodili med tvojim fantom in drugimi dekleti, ti lahko predlagam slednje. Najdi si neko aktivnost (npr. sprehod, tek, risanje, barvanje, ples, poslušanje glasbe ali kaj podobnega), ki jo boš izvajala, ko se ti bodo pojavile te misli. Namesto, da bi se ukvarjala s temi mislimi, lahko skušaš svojo energijo in posledično tudi misli, preusmeriti drugam. To je lahko samo ena izmed strategij, še več pa jih lahko spoznaš pri posvetu s psihologom.

Dobro bi bilo, da se obrneš na enega izmed naslednjih možnih virov pomoči:

- šolska svetovalna služba,

- svetovalnica Posvet (kontakt: 031 704 707 ali info@posvet.org),

- TOM telefon (kontakt: 116 111;dosegljivi vsak dan med 12. in 20. uro),

- psiholog v najbližjem zdravstvenem domu/centru za krepitev duševnega zdravja/bolnišnici.

Verjamem, da ti bo strokovna pomoč v veliko olajšanje in ti bo pomagala pri iskanju smisla in pozitivnih vidikov v tvojem življenju. Spodbujam te da si jo poiščeš, ker si zaslužiš brezskrbna in prijetna najstniška leta.

Lepo te pozdravljam,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (UN)