Učiteljica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Melita1
Objave: 11
Pridružen: 01 Jul 2021 18:23

Učiteljica

ObjavaNapisal Melita1 » 06 Okt 2021 19:40

Pozdravljeni,
sem 8. razred in učiteljica za matematiko se veliko bolj prijazno obnaša do mene do ostalih je pa stroga in zatežena. Vedno sem si želela da bi me imela kakšna učiteljica še posebej rada. Ampak zdaj mi je zelo čudno. Ko smo se pripravljali za spraševanje mi je šlo nekoliko bolje kot drugim in sem naredila tudi več vaj. Zdi se mi kot da se je takrat začela čisto drugače obnašati do mene ampak takrat mi je šlo tako dobro samo zato ker sem delala veliko vaj zdaj ko jemljemo novo snov pa veliko manj razumem in ne delam več tako hitro kot sem takrat in potem me čudno gleda ker počasneje delam. Ali lahko kaj naredim da nebi več tako izstopala ker mi je neprijetno in se mi res ne zdi pravično če me ima za nekaj več kot druge in se do drugih čudno obnaša. Rada bi da bi imela o meni enako mnenje kot o drugih. Več učiteljic me ni maralo in približno vem kako je to. Kaj lahko naredim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Učiteljica

Uredništvo » 07 Okt 2021 13:05

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico.

Pišeš, da se počutiš neprijetno, ker imaš občutek, da te učiteljica matematike obravnava drugače kot tvoje sošolce. Ker si se nazadnje izkazala s svojim znanjem, se je do tebe obnašala bolj prijazno, sedaj pa ima večja pričakovanja do tebe. Ti pa zaradi nove in zahtevnejše snovi ne uspeš dosegati njenih kriterijev. Verjamem, da je to zate neprijetno in da te postavlja v precej zahteven položaj.

Sprašuješ kaj lahko narediš, da te bi učiteljica obravnavala enako kot preostale. V primeru, da bi imela učiteljica kakšne komentarje glede tvojega tempa ali načina dela ter znanja, ji lahko vljudno poveš, da je snov zate pretežka ali da potrebuješ več časa, da boš usvojila obravnavano snov. Nič ni narobe, če poudariš in izpostaviš, če se ti kaj zdi pretežko ali če potrebuješ več časa. Lahko se posvetuješ tudi s sošolci - v kolikor imajo tudi oni težave pri razlagi snovi in se jim zdi pretežka, lahko skupaj prosite učiteljico, da vam še enkrat razloži. Lahko pa se obrneš na svetovalno službo v vaši šoli in svetovalni delavki predstaviš, s čim se soočaš. Ona verjetno bolje pozna učiteljico in ti bo znala svetovati, kakšen pristop uporabiti. Lahko tudi, da bo povabila učiteljico na pogovor. Skratka, skupaj bosta zagotovo našli način, ki ti bo pomagal pri tvoji stiski in bo ustrezen za komunikacijo z učiteljico.

Vse dobro,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)
Melita1
Objave: 11
Pridružen: 01 Jul 2021 18:23

Re: Učiteljica

ObjavaNapisal Melita1 » 08 Okt 2021 18:28

Pozdravljeni,
hvala vam za odgovor odločila sem se da se bom obnašala kot da ni nič posebnega med nama z učiteljico in bom povedala če česa ne bom razumela, da ne bo mislila da sem tako pametna... rada bi vas vprašala še nekaj v zvezi z mojo bivšo učiteljico matematike. Zelo čuden občutek sem imela če sem jo gledala v oči in je tudi ona mene. Na začetku prejšnjega šolskega leta sem dobila oceno 1 in jo popravila z 3 potem pa sem dobila še štiri petke. Ko sem se učila sem se tako veliko učila zato ker sem razmišljala o njej in se kot da bi se učila zanjo. Mislila sem si da se bom učila zato da me bo pohvalila.... Letos pa za 1. uro matematike sem bila tako žalostna da me ne uči več ona da sem med uro komaj zadržala solze. Ko pa sem prišla domov pa sem se čisto razjokala. Sploh nevem kaj je narobe z mano. Ali mi mogoče znate pojasniti zakaj je vse to tako čudno? Če bi to povedala komu enako staremu kot sem jaz bi se samo smejal kako lahko jokam zaradi učiteljice....

Lep pozdrav,
Melita
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Učiteljica

Uredništvo » 11 Okt 2021 11:24

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Melita,

praviš, da te je menjava učiteljice za matematiko potrla in razočarala, saj te je prejšnja učiteljica na nek način spodbujala k učenju. Učila si se z namenom, da bi dobila pohvalo in bi učiteljica prepoznala tvoj trud. Verjamem, da je takšna sprememba zate res nekaj neprijetnega in nepričakovanega. Pa vendar tudi verjamem, da se boš čez čas privadila na novo učiteljico matematike.

Pišeš tudi o tem, da bi s strani vrstnikov dobila posmeh, če bi vedeli, da jočeš zaradi učiteljice. Kljub vsemu verjamem, da bi se našli mnogi, ki so prav tako razočarani nad situacijo, ki jo opisuješ. Ko se ljudje privadimo na določene osebe, ki so nam na tak ali drugačen način prijetne, jih s težavo zamenjamo za druge osebe. To pa ne nujno pomeni, da so te druge osebe kaj manj prijetne, temveč pomeni zgolj to, da moramo iti iz naše cone, kjer se počutimo udobno (ker nas npr. ta oseba že pozna, ve kakšne so naše prednosti in pomanjkljivosti itd.). To pa večkrat prinaša neprijetna čustva, saj na spremembe sprva gledamo kot na nek dodaten napor (ne glede na to, da so lahko številne spremembe pozitivne).

Nič ni narobe, da si se odzvala na način kot si se, pomembno pa je, da se zavedaš svojega doživljanja in da daš novi učiteljici priložnost. Ne glede na vse pa obstaja tudi možnost, da ti bo prejšnja učiteljica ostala v prijetnem spominu za vedno - tudi to je nekaj povsem normalnega. Določene osebe v našem življenju so nam bolj prijetne kot druge, zaradi različnih dejavnikov. Tako verjamem, da imaš tudi ti v šoli skupino oseb (prijateljev, učiteljev), ki so ti prijetni in tistih, s katerimi nimaš veliko skupnih točk.

Omenila si tudi, da si se matematiko pri prejšnji učiteljici učila z namenom, da bi dobila pohvalo. Verjamem, da ti je pohvala dala dodatno motivacijo za tvoje nadaljnje delo pri tem predmetu. Ker te sedaj uči druga učiteljica, te spodbujam, da skušaš poiskati vir motivacije tudi drugje - predvsem v sebi. Tako boš lahko ostala motivirana ne glede na odsotnost prejšnje učiteljice.

Želim ti veliko uspehov,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)