Lgbt

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lgbbt

Lgbt

ObjavaNapisal Lgbbt » 06 Okt 2021 08:06

Mene zanima glede kakšen je zakon v Sloveniji glede tega koliko lgbt vsebin se lahko uči v šoli in od katere starosti? Ker večina učiteljev bi se strinjala da je to bolj občutljiva trma, ker imajo starši in ljudje o tem različno mnenje, mislim, da je zakon v Sloveniji takšen da je to odvisno od osebnega mnenja?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lgbt

Uredništvo » 19 Okt 2021 14:33

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen oz. pozdravljena.

Tema je morda v očeh koga res občutljiva, a to je stvar posameznikovih osebnih stališč. Kolikor mi je znano, v Sloveniji nimamo zakona, ki bi omejeval vsebine LGBT v vrtcih in šolah. Če pogledamo učne načrte predmeta Državljanska in domovinska etika, ki je obvezen predmet v OŠ, pod 1. točko najdemo identiteto in družbeni izvor spola - seveda pa je od učitelja odvisno, koliko se bo pri tej temi ustavil, v katero smer bo speljal pogovor itd. Torej, zakonskih ovir za nagovor te teme ni. Bi bilo pa verjetno potrebno o temi več govoriti v javnosti, da bi se je posledično bolj nagovarjalo tudi v šolah. Na ta način bi najbolj učinkovito presegali predsodke in stereotipe, ki so v odnosu do LGBT skupnosti še vedno precej prisotni.

Prijazen pozdrav,
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Lgbbt

Re: Lgbt

ObjavaNapisal Lgbbt » 19 Okt 2021 16:12

Učitelji imajo o tem vsak svoje osebno mnenje in tudi starši imajo vsak o tem osebno mnenje, nekateri ljudje so tudi verni in nekateri starši ne bi želeli da se njihove otroke uči o lgbt. Ni tako, da je do 15. leta starosti otrok in starši v celoti odgovarjajo za otroka (do 18 leta pa je mladoletna oseba) in se imajo pravico starši po zakonu pritožiti, če takšne stvari učijo v šoli (da je lgbt normalen, itd.)? Mislim, da se tega ne toliko uči, ker ima po zakonu vsak do tega pravico imeti svoje mnenje? In se šole malo bojijo staršev oz. ne želijo učiti take teme, kjer je tema odvisno od osebnega mnenja? Ali je pač po zakonu predpisano, da se lgbt mora sprejemati kot nekaj normalenga?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lgbt

Uredništvo » 20 Okt 2021 14:33

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen oz. pozdravljena (žal ne uspem iz vprašanja razbrati tvojega spola).

Kot sem dejala, v šolah te teme učitelji lahko nagovarjajo, ni pa tako, da bi o njih učili. Gre za informiranje, ozaveščanje mladih o tem, da smo vsi enakopravni, nismo pa vsi enaki in da so med nami ljudje, ki lahko in smejo drugače misliti in čutiti, v najširšem pomenu besede - ne gre le za skupnost LGBT. To je značilnost demokratične države, države, v kakršni si želimo in prizadevamo vsi živeti. Verjamem, da otrok v naših šolah učitelji ne poučujejo na način, da bi jim kakor koli škodovali, tudi na področju dojemanja spolov ne. Del demokracije je tudi, da lahko ima vsak osebno mnenje o čemer koli. A ko govorimo o strokovnosti, se učitelji zelo dobro zavedajo, da svoje mnenje posredujejo s položaja učitelja oz. avtoritete, ki, kot sem že dejala, vzgaja za strpno in demokratično družbo.

Lepo te pozdravljam,
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Lgbbt

Re: Lgbt

ObjavaNapisal Lgbbt » 21 Okt 2021 10:39

organizacije, ki se ukvarjajo z lgbt bi radi v šolah na delavnicah učili, da je lgbt raziskovanje identitete normalno, da tudi istospolne poroke so osnovna človekova pravica, itd. In je mogoče to malo v Sloveniji glede na zakon v Sloveniji sporno in se šole tega bojijo oz. se bojijo staršev, ki se lahko pritožijo? V tujini nekje so takšne delavnice obvezen del šolskega sistema in se starši nimajo pravice pritožiti. Sosednja država od Slovenije je Madžarska, ker so glede lgbt v šolah uvedli kao sporen zakon, s katerim se eu globoko ne strinja.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Lgbt

Uredništvo » 25 Okt 2021 13:31

Pozdravljen uporabnik naše spletne svetovalnice,

svetovalka ti je že večkrat odgovorila v tej temi.

Vabimo te, da nam še pišeš v kolikor imaš kakšno konkretno vprašanje zase.
V tej temi pa bomo "razpravo" na tem mestu zaključili.

Lep pozdrav iz uredništva.