Mononukleoza

Vprašanja na tosemjaz.net.
Panja157

Mononukleoza

ObjavaNapisal Panja157 » 21 Jul 2021 09:28

Torej, jaz imam mononukleozo. Začelo se je v soboto, ko sem se zbudila z povečanimi mandlji, in preričana sem bila da je angina. Z mami sva šle takoj k zdravniku, in imela sem potrejno angino in dobila antibiotike. Ampak šlo mi je na slabše. Grlo ne je še bolj bolelo in samo desni mandelj je bil gromozanski. Mislila sem da ne pomaga antibuotik zaradi stresa, v nedeljo me je fant pustil. Potem sem šla včeraj k zdravniku, in dala kri in vodo, in ugotovili da imam ogromno nekih jeternih encimov, ki so 100% potrdili mononukleozo. In potem sem razmišljala in ugotovila, da imam jaz najbrž to že dlje časa. Pred nekaj tedni je bilo obdobje ko sem bila čisto izčrpana. Zadihana že ko sem po stopnicah šla v hišo. Komaj sem kolesarila. Mislila sem, da je pač obdobje pa da sem malo brez kondicije. In me zanima, koliko časa bo še trajalo to? Kaj lahko naredim da se čim prej pozdravim? Čez dva tedna grem spet dati kri, da vidijo če se je kaj zmanjšalo. A je res da ko mononukleozo enkrat preboliš, je nemoreš dobiti nikoli več v življenju? Kdaj bom lahko spet normalno tekla? A bom sploh lahko pri športni vzgoji v šoli čez mesec in nekaj dni?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mononukleoza

Uredništvo » 21 Jul 2021 21:37

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

glede na opis težav izgleda, da gre za akutni potek mononukleoze in prejšnje utrujenosti ne bi pripisoval trenutni bolezni.

Mononukleoza je bolezen, ki jo lahko povzroča več različnih virusov, zato je možno, da boš še kdaj podobno zbolela. Kot pri večini viroz tudi pri tej ne moremo pomembno vplivati na potek. V poštev pride simptomatska terapija (lajšanje bolečin, pitje tekočin, počitek ...). Večina osnovnih simptomov (bolečina v žrelu, vročina) pojenja po enem mesecu, medtem ko lahko utrujenost traja tudi več mesecev do pol leta.

Lepo bodi!
Matej Breznar, dr. med., specializant infektologije