Nesrecna

Vprašanja na tosemjaz.net.
MissA

Nesrecna

ObjavaNapisal MissA » 04 Maj 2021 10:08

Hej. Imam 17 let in sem nesrecna. Imam svoje hobije, en izmed teh je in me noro navdusuje hoja v hribe. Te v okolici doma mislim, ki komaj presezejo 1000m ali niti to ne. Jaz bi tja hodila vsak dan. In ker ne morem, sem zelo nesrecna. Ne morem pa zato ker ni nikogar, ki bi sel z mano, samo pa me ne pustijo. V bistvu, bi mi bilo lepse it sama, ker sem bolj samotarski tip in se lepse odklopim potem. Ampak kot receno sem nesrecna, ker ne morem. Ostali hobiji mi pa niso tako zelo waw, me ne niti na pol toliko veselijo kot hribi. Kaj naj storim?
Tff

Re: Nesrecna

ObjavaNapisal Tff » 04 Maj 2021 18:18

Poskusi staršem lepo vse razložit da ti nič nebo če greš sama da je varno itd.in da če se ti kar koli zgodi imaš zraven telefon in jih lahko pokličeš in da lahko oni tebe kadarkoli da preverijo če si vredu.vem kako je mene pa tako sprošča poslušanje glasbe in jo najraje poslušam ko hodim SAMA PEŠ,zato grem na sprehod raje sama ker se morem drugace pogovarjat kar me moti pri poslušanju glasbe.pac vse bo ok ti samo vztrajaj.lp.maja😉
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nesrecna

Uredništvo » 05 Maj 2021 14:38

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo težavo!

Čeprav razumem, si velika navdušenka hoje v hribe in bi si želela iti v hribe sama vsak dan, ampak tega ne moreš, ker te same doma ne pustijo. Zaradi česar pa si žalostna.

Razumem tvojo stisko, ki jo doživljaš ob tem, da ne moreš početi stvari, ki te res veseli. Razumem pa tudi tvoje starše, ki te same v hribe verjetno ne pustijo, ker te želijo na ta način zaščititi. Si se o tem pogovarjala s starši? Ali je mogoče še kakšen drugi razlog? Bi se mogoče s starši lahko dogovorili za kak kompromis, da če bi šla sama v gore, da bi jim na vsake toliko časa napisala kak sms, da je vse v redu ali jih poklicala? Bi jih to pomirilo? Ali bi to bilo za tebe preveč stresno in se ne bi mogla tako sprostiti ter odklopiti, kot bi si želela?

Tudi sama bi ti sicer priporočila, da ne hodiš čisto sama v hribe zaradi varnosti. Verjamem, da določene poti že zelo dobro poznaš in te nočem strašiti, ampak tudi nekateri zelo izkušeni planinci odsvetujejo, da hodimo sami v hribe in gore. Hitro se namreč lahko kje spotaknemo, poškodujemo, zato je bolje iti v hribe vsaj v paru. Mogoče se lahko s tisto osebo, s katero hodiš ali boš šla v hribe dogovorita, da npr. ko prideta do vrha, da si pa tam vzameš 20-30 minut samo zase, da želiš imeti mir in biti sama seboj. Ali pa se dogovorita, da želiš imeti nek del poti čas samo zase in svoje misli, občutke. Bi ti mogoče bilo to okej? Popolnoma nič ni narobe, če greš z nekom v hribe in se ne pogovarjata ves čas. (Pre)pogosto težimo k temu, da se je ves čas potrebno pogovarjati, pozabimo pa, da se včasih prav prileže tišina oz. da samo poslušaš zvoke narave in si sam s svojimi mislimi. Bi ti pa v izogib slabi volji zaradi različnih pričakovanj priporočila, če se s to osebo prej vsaj na kratko pogovoriš oz. jo prosiš, da želiš del poti imeti čas zase.

Imaš mogoče možnost, da bi lahko dnevno hodila na sprehode kje v bližini tvoje hiše, npr. po vasi, med polji? Vem, da ni hoja v hribe, ki je tebi tako všeč, ampak si pa tudi na tak način v naravi in se lahko odklopiš.

Bom zelo vesela, če se še kaj oglasiš in odpišeš. Upam, da bova skupaj našli rešitev, ki ti bo ustrezala.

Lep pozdrav,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)