PTSD in strahovi

Vprašanja na tosemjaz.net.
Žalost112019
Objave: 70
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

PTSD in strahovi

ObjavaNapisal Žalost112019 » 30 Apr 2021 13:33

Pozdravljeni!

Res bi bila hvaležna, če bi sporočilo cenzurirali.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: PTSD in strahovi

Uredništvo » 03 Maj 2021 09:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

iskreno mi je žal za to, kar se ti je zgodilo in za to, kar doživljaš. Spolna zloraba je travma, ki lahko pusti številne posledice na različnih področjih. Ko se nam zgodi travmatični dogodek, se odzove naše celotno telo, ki se poskuša temu dogodku nekako prilagoditi. Začnejo se sproščati hormoni stresa in v tistem trenutku poskušamo na to reagirati na način, da zbežimo ali da se borimo, vendar pa je za spolne zlorabe najbolj značilen tretji odziv, to je da zmrznemo. Zamrznitev je značilna v situacijah, v katerih boj in beg nista mogoča, telo namreč lahko med spolno zlorabo zaradi šoka tudi fizično otrpne. Zaradi samega preživetja se pogosto tudi zgodi, da poskušamo izkušnjo potlačiti in pozabiti, vendar pa ima telo svoj spomin in zaradi tega nas lahko dotiki, zaznave določenega vonja, zvoka spomnijo na to, kar se je zgodilo. To si lahko mogoče najlažje predstavljaš tako, kot da je znotraj tebe ostal del tebe, ki je travmatiziran. Kadarkoli se ta tvoj travmatiziran del čuti ogroženo, se lahko v tistem trenutku počutiš popolnoma enako, kot si se takrat, ko se je zloraba dogajala. Vračajo se občutki, lahko celo slike, dotiki in podobe. Najpogostejše posledice spolne zlorabe so: občutki gnusa, krivde, sramu, strahu, porušena samopodoba in občutek varnosti. Posledica je tudi popačeno doživljanje spolnosti, ki zaradi zlorabe tako postane nekaj grozno neprijetnega in hkrati opomnik za to, kar se je zgodilo. Ob tem, je za PTSM še značilno podoživljanje dogodka, vsiljene misli, slike, nočne more.

Zelo pogosto se ljudje z izkušnjo spolne zlorabe počutijo kot da so čudni, kot, da je nekaj z njimi narobe in da so popolnoma sami s temi občutki, ki jih ne more nihče razumeti. Vendar so takšne misli in takšna čustva samo posledica travme. Kar opisuješ, je nekaj popolnoma normalnega glede na tvoje izkušnje in želim da veš, da s teboj ni nič narobe in da ni razloga, da te kdo zaradi tega ne bi imel rad. Četudi ti je trenutno neprijetno govoriti o teh temah, to ne pomeni, da ti bo vedno, razumem pa, da so še posebej v tem obdobju te teme pomembne v družbi. Nič ni narobe s teboj, nisi čudna in verjemi, da nisi edina, ki se tako počuti.

Toplo ti priporočam, da se pogovoriš z nekom o tem kar se ti je zgodilo in o tem kar sedaj doživljaš. Nimaš se česa sramovati in popolnoma nič nisi naredila narobe in imaš vso pravico o tem spregovoriti. Skozi pogovor namreč predelujemo travmo in intenziteta posledic se tako sčasoma začne zmanjševati. Poskušaj se obrniti na nekoga, ki mu zaupaš, prav tako, pa bi bilo dobro, da se pogovoriš s kakšnim strokovnjakom, ki ti bo lahko še boljše razložil tvoje doživljanje in ti pomagal pri predelovanju tega. Priporočam, da se obrneš na Združenje za MOČ, ki je specializirano za spolno nasilje in kjer boš lahko dobila več odgovorov in boljši vpogled v tvojo situacijo. Seveda pa si vedno dobrodošla, da še tudi sem kaj napišeš.

Držim pesti zate in te pozdravljam,
Tjaša Hrženjak, mag. zakonskih in družinskih študij
Žalost112019
Objave: 70
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Re: PTSD in strahovi

ObjavaNapisal Žalost112019 » 15 Maj 2021 22:15

Pozdravljeni!

Ponovno prosim, da nadaljnji zapis ni objavljeno javno.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: PTSD in strahovi

Uredništvo » 17 Maj 2021 13:37

Odgovor svetovalke
________________

Ponovno pozdravljena,

veliko obupa in nemoči je začutiti iz tvojega zapisa in razumem, da ti je težko. Nikakor nisi kriva za to kar se ti je zgodilo! Četudi se nisi branila, nisi ti kriva ampak si se odzvala tako, kot si se pač lahko in tako kot si zmogla takrat. Prav tako nisi kriva, četudi si naredila kakšno napako in ne glede na vse si vredna in pomembna!

Lahko razumem tvoj strah pred tem, da bi o tem s komerkoli govorila, saj kot si napisala, si do sedaj doživela neprimerne odzive s strani drugih ljudi. Po tem je težko zaupati v to in tvegati, da se bo kdo pravilno odzval in ti dal potrditev in tolažbo, ki jo potrebuješ. Vendar pa je to, kot sem že napisala edini način, da ti bo lažje, da ne boš več tako sama s tem. Ljudje se včasih ne znajo prav odzvati, vendar to pove več o njih, kot o tebi. Vem, da ni enostavno in da morda meniš, da tudi nima smisla ampak ima. Verjamem v to in vate.

Lep pozdrav in vse dobro,
Tjaša Hrženjak, mag. zakonskih in družinskih študij