Bom sprejeta na faks?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Bodoča Študentka

Bom sprejeta na faks?

ObjavaNapisal Bodoča Študentka » 30 Apr 2021 12:48

Pozdravljeni!

Zanima me, kje lahko dostopam do več informacij o možnosti opravljanja mature v jesenskem roku s t.i. priznavanjem za nazaj.

Razumem in podpiram, da se obolelim maturantom v času spomladanskega roka mature omogoči opravljanje mature jeseni s priznavanjem nazaj in možnost sprejetja na faks v prvem vpisnem roku, ne razumem pa točno, kaj to pomeni zame.

Maturo sem pisala leta 2019, marca letos pa sem se prepisala oziroma ponovno vpisala na nov faks (redni program).

Imajo letošnji maturanti prednost pri vpisu pred mano?

In kako bo potekalo to priznavanje za nazaj? Se bo obolelim prihranilo vpisno mesto v prvem vpisnem roku (prvi vpisni rok se namreč zaključi prej kot jesenska matura)? Je možno, da zaradi tega jaz kljub zadostnemu številu točk ne bi bila sprejeta na faks?

Lep pozdrav in hvala za pomoč,
Bodoča Študentka
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Bom sprejeta na faks?

Uredništvo » 03 Maj 2021 08:07

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Opravljanje mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj ni letošnja novost, ki bi bila vezana na čas epidemije in posebne okoliščine - to pravico imajo že vrsto let kandidati, ki imajo zaradi dolgotrajne bolezni, odločbe o usmeritvi, akutnega bolezenskega stanja, poškodbe, vrhunskega športa, težkih socialnih okoliščin ipd. prilagoditve v vpisnem postopku. Te pravice ni lahko pridobiti, okoliščine morajo biti res dokazljive in utemeljene.

Načeloma zaradi teh relativno redkih kandidatov ni bilo v 1. roku manj vpisnih mest, kot je bilo razpisanih - zato lahko vidimo, da na nekaterih smereh sprejmejo več kandidatov, kot je bilo razpisanih mest. Ne vem, kako bodo na vpisnih službah ravnali letos, če bo teh dijako v bistveno več. Domnevam pa, da boste kandidati, ki boste dosegli spodnjo mejo (minimum točk za vpis) v 1. roku spreteti, ne glede na to, koliko jih bo še opravljalo maturo s priznavanjem za nazaj. Prvi prijavni rok se namreč mora zaključiti, da se lahko sploh razpišejo mesta za drugi prijavni rok.

Upam, da sem bila jasna - sistem je v preteklih letih tako deloval. Res pa nisem povsem prepričana, kako bodo to vpisne službe reševale v primeru, če bo takšnih kandidatov res veliko.

Lep pozdrav in vso srečo,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja