ŠOLA

Vprašanja na tosemjaz.net.
jaz sem anja
Objave: 3
Pridružen: 15 Apr 2021 15:34

ŠOLA

ObjavaNapisal jaz sem anja » 27 Apr 2021 19:38

ŽIVJO.
Sem v 8 razredu. zanima me katera šola se bolj "splača" oz. je boljša zaposlitev in plača. Zbiram med medicinsko šolo, ekonomsko šolo in naravovarstvena.
Maaja

Re: ŠOLA

ObjavaNapisal Maaja » 28 Apr 2021 15:20

Glej nesmes gledat na plačo moraš gledat na to kaj te veseli ene npr.veseli kuharica pa pač je kuharica pa je srečna če prav temu v današnjih časih rečemo "manj vreden poklic"če pa že moraš gledat na plačo in če izbiraš med temi šolami samo se ti najbolj splača medicina lahko npr.gres za kirurga in maš ultra plačo pač medicina se ti od teh najbol splača.
Drugače pa glej na to kaj te veseli.lp.maja😉
Curtains

Re: ŠOLA

ObjavaNapisal Curtains » 29 Apr 2021 11:00

Do poklica je tudi dolga pot najprej gimnazija potem pa če ti uspe vpis na fakulteto medicine ki traja se mi zdi 6 let in nimaš še dejanskega poklica ker moraš narediti še specializacijo kaj hočeš torej npr. Kirurg..predvsem mislim da moraš imet občutek za ljudi da si prijazen pa potrpežljiv in da te to zanima kot je rekla uporabnica zgoraj. Naravovarstvo je pa tudi zelo lep poklic se mi zdi da je kar zanimiv kot medicina lahko se pozanimaš kje na internetu kolikšna je plača in tudi kaj dela. Za naravovarstvo pa lahko greš na gimnazijo ali pa 4 letno naravovarstvo in potem na biotehniško fakulteto kjer imaš več programov od biologa, mikrobiologija, biotehnologija...na 3 stopnji pa doktorat varstvo okolja in je plačljiv vsaj kot sem prebrala na njihovi spletni strani.
Hmhmhm

Re: ŠOLA

ObjavaNapisal Hmhmhm » 02 Maj 2021 14:54

No medicinska šola ne obstaja, obstaja le medicinska fakulteta na katero se vpišeš po končani gimnaziji. Če pa si mislila srednjo šolo imaš zdravstveno(4letno) in bolničarsko(3letno). Seveda so boljše plače pri prvi, saj se bolničarji ponavadi zaposlijo v domih starejsih obcanov, kot negovalci medtem ko zdravstvenihi kot medicinske sestre oziroma bratje v bolnišnicah. Pri ekonomski je bolj tako, da jih imajo veliko in jih je kar nekaj brezposelnih ker sluzbe ne najdejo. Medtem ko naravovarstvenikov tudi ne iščejo veliko. Jaz ti osebno priporocam zdravstveno, ampak premisli če te to sploh veseli, saj so smeri ki si jih ponudila zelo različne med sabo.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ŠOLA

Uredništvo » 03 Maj 2021 08:00

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

glede na to, da si šele v osmem razredu, imaš še kar precej časa, da ugotoviš, kateri poklic je primeren zate. Sicer pa se pri izbiri poklica ni najbolje osredotočati na možnost zaposlitve in (visoko) plačo. Pomembno je, da si izbereš poklic, ki te veseli, saj ga boš najverjetneje opravljala kar precejšen del tvojega življenja. Morda bi ti na tej točki svetovala, da se spoznaš z omenjenimi poklici in morda ugotoviš, kateri izmed teh te najbolj veseli in je najbolj primeren zate.

Želim ti lep začetek tedna,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.