Ne morem več

Vprašanja na tosemjaz.net.
temaa

Ne morem več

ObjavaNapisal temaa » 06 Apr 2021 01:04

Ne bi več rada živela. Kovid mi je uničil srednjo šolo. Nočem bit več doma. Ful se slabo počutim. Razmišljala sem, da bi šla nekam na izmenjavo za eno leto, ampak doma nimamo dovolj denarja. Najraje bi umrla. Vsem bi napisala lepa pisma, in jim povedala da jih imam rada. Na mojem pogrebu bi bilo dosti ljudi. Takrat bi bila srečna. Ne bi več trpela. Plavala bi nekje med zvezdami. Rada bi umrla, ampak me je strah, da bi moja mama postala psihič in bi vsi v moji družini trpeli zaradi nje. Ne vem kaj naj naredim, mam hobije ampak so vsa tekmovanja zaj odpadla, treningi so pa brezveze samo online. Rada bi šla žurat, pa ne morem. Rada bi objemala neke random ljudi, pa ne morem. Rada bi šla na izmenjavo pa ne morem. Življenje je taki nesmisel. Zakaj ljudje nekaj skoz delamo, če bomo itak vsi umrli in niti ne vemo kdaj. In zakaj so pol vsi tak šokirani in žalostni ko nekdo umre? Itak že ko se nekdo rodi, normalno veš da bo enkrat crkno. Pač ... eh. Čutim, da razpadam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne morem več

Uredništvo » 07 Apr 2021 10:04

Odgovor svetovalke
__________________

Draga mladenka,

tvoje pisanje me ni niti presenetilo, glede na situacijo v kateri smo. Ni prijetno. Za nikogar. Toda poglej stvari z drugega zornega kota: si bolna? Nisi. Imaš družino? Imaš. Lahko vidiš, slišiš, hodiš? Lahko. Vse to so darovi, ki jih jemljemo kot samoumevne: Kako je tistim, ki tega nimajo. Ki so lačni, premraženi, ki ne morejo spremljati pouka preko računalnika? Pa vendar ne razmišljajo o samomoru. Razmišljajo morda o tem, kako pomagati sočloveku, ki mu je še huje?
Ti praviš, da boš srečna, ko bo na tvojem pogrebu veliko ljudi. Kako pa naj jih bo veliko, če ne sme biti skupaj več kot 6 ljudi? Kako boš srečna, če boš mrtva? Takrat ni ničesar več. Prav NIČ. Ne boš izvedela, kako bo, ko bo ta kriza mimo. In zagotovo bo. Takrat se boš lahko spet družila, žurala in si morda z dobrim uspehom v šoli pridobila štipendijo za izmenjavo v tujini. In na tem lahko začneš delati že danes. Zastavi si cilj, da boš po končani koroni šla v tujino. Toda zato se bo potrebno malce potruditi, mar ne?

Nihče ni dejal, da je življenje lahko. Zna pa biti lepo, če se zavedamo vseh darov, ki smo jih dobili (katera so tvoja, sem ti že napisala, sama pa jih lahko še odkriješ). Ali si se vprašala, kaj bi rada v življenju počela in za seboj, ko bo prišel tvoj čas, pustila kaj lepega, koristnega za prihodnjo generacijo? Vprašaj se. Znašla si se v položaju, ko ne veš kam in kako sama s seboj. Dobro si preberi spodnjo misel znanega zdravnika izpred skoraj 100 let:
Ljudje ne vedo, kaj bi s seboj, ker pozabijo na modrost, ki je v besedah Harveya Cushinga: »Edini način,da lahko v življenju zdržite je, da imate vedno neko nalogo, ki jo je potrebno dokončati«.
Torej. Edino pravo zdravilo je, da najde človek novo življenjsko nalogo, nove vrednote, ki jih je potrebno ozavestiti, in ki bodo napolnile eksistencialno praznino ter osmislile življenje. Skušaj odkriti smisel svojega življenja. Kako?

Viktor Frankl, utemeljitelj logoterapije, smeri v psihoterapiji je napisal:

Smisel življenja lahko odkrijemo na tri osnovne načine:

1) *z dajanjem, ustvarjanjem, posvetitvijo* nekemu osebnemu projektu, s svojim delom (ustvarjanje materialnih ali duhovnih dobrin, izpolnjevanjem svoje misije – poslanstva, ustvarjanje v svojem delu);

2) *z doživljanjem neke vrednote* (npr. ljubezni do drugega, razumevanje in pomoč drugim, lepotah narave)

3) *z zavzemanjem stoičnega stališča do trpljenja* do tistega, kar nam je usoda dodelila (v pogumnem soočanju z neizbežnim trpljenjem, neozdravljivo boleznijo, nenadomestljivo izgubo ljubljene osebe, v stališču sprejemanja tragične usode kot smiselne)

Predvsem tretja točka je pomembna v situaciji v kateri smo se znašli vsi. Poiščimo tisto, kar je smiselno. Imamo možnost, da poglobimo družinske odnose, da se vprašamo, kaj lahko že danes naredim, da bom lahko v prihodnosti, ko se bomo naučili živeti s kovidom, uresničil svoje cilje.

Ne vem, koliko bereš. Toplo pa ti priporočam, da vzameš v roke knjigi Elisabeth Lukas Izviri, ki napajo življenje s smislom in Na sledi veselju. Svetujem pa ti tudi knjigo Viktorja Frankla Kljub vsemu reči življenju da.

Draga mladenka, želim ti, da odkriješ lepote in darove, ki ti jih je dalo življenje.

Prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja